Sprijin pentru sectorul suin. Valoarea schemei de stat per animal

Sectorul suin, grav afectat de criza de coronavirus, va primi un sprijin din partea statului. Potrivit unei Ordonanțe de Urgență se va institui o schemă temporară de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor de porci în contextual crizei economice generate de pandemia COVID-19. Schema are drept scop compensarea pierderilor cauzate de pandemie, în perioada 01 martie –01 iulie 2020.

Ajutorul se acordă crescătorilor care dețin animale din specia suine, respectiv, întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, după caz, precum şi persoanelor juridice care desfăşoară activitate de îngrășare și/sau reproducțiea suinelor, denumite în continuare beneficiari.

CRITERII DE ELIGIBILITATE

Beneficiarii trebuie:

  1. să dețină exploatație cu cod ANSVSA înregistrată/autorizată sanitar veterinar;
  2. să desfășoare activitate de îngrășare și/sau reproducțiea suinelor în semestrul I al anului 2020, cu excepția celor care dețin exploatații aflate în imposibilitate de populare din cauza măsurilor de restricție sanitare veterinare generate de evoluția pestei porcine africane;
  3. să nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile în baza Comunicării CE – Cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijin a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19;
  4. nu se afla în dificultate, (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului la data de 31.12.2019.

VALOAREA SPRIJINULUI

Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește echivalentul în lei a 100.000 euro.

Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, ratele de conversie fiind 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru animale de reproducție (scroafe și scrofițe);

- Publicitate -

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 119.560 mii lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2020.

Ajutorul de stat poate fi cumulat cu alte forme de sprijin acordate în conformitate cu Regulamentul CE, fără a depăși echivalentul în lei a 100.000 euro pentru același beneficiar.

Schema este valabilă până la data 31 decembrie 2020, după aprobare. Ordonanța de Urgență poate fi consultată AICI – OUG privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul suin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19.

Acest proiect de sprijin a fost propus în contextul în care piața cărnii de porc, se confruntă cu mari probleme în perioada de pandemie, pe lângă efectele pestei porcine africane. Printre acestea se numără scăderea prețului cărnii de porc, imposibilitatea livrării animalelor către sacrificare și procesare, creșterea prețului de achiziție a purceilor și furajelor, scăderea cantităților de carne comercializată prin vânzare directă pe piață și HoReCa. De asemenea, din cauza restricțiilor de mișcare impuse de situația creată de COVID-19, sectorul suin din România a suferit pierderi substanțiale care au condus la diminuarea numărului de animale de reproducție și a efectivelor pentru abatorizare, precum și la perturbarea lanțurilor de aprovizionare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole