Sectorul SUIN si AVICOL catre autoritati: „Suntem intr-o situatie extrem de DIFICILA financiar”

Reprezentanții sectoarelor de creștere a porcinelor și a păsărilor solicită în regim de urgență alocarea fondurilor bugetare pentru sprijinirea fermierilor! Atât sectorul suin, cât și cel avicol se află în prag de faliment, se precizează într-o scrisoare deschisă adresată autorităților publice. Fără un sprijin financiar, acestea ar putea avea efecte dezastruoase atât economice, cât și în asigurarea necesarului pentru consumul intern.

Redăm mai jos scrisoarea reprezentanților din sectorul suin și avicol adresată autorităților publice, în care sunt prezentate principalele probleme ale fermierilor în contextul pandemiei de coronavirus.

„SCRISOARE DESCHISĂ

Către:
Guvernul României
Domnului Prim-Ministru Ludovic ORBAN
Domnului Adrian OROS, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

24 iulie 2020

- Publicitate -

Stimate domnule Prim-Ministru Orban, 
Stimate domnule Ministru Oros, 

Prin prezenta scrisoare, în numele fermierilor români pe care îi reprezentăm, solicităm în regim de urgență alocarea fondurilor bugetare pentru implementarea tuturor actelor normative menite să sprijine sectoarelor de creștere a porcinelor și a păsărilor.

Criza privind sănătatea publică prin care trece și România afectează aceste sectoare într-o măsură ridicată, punând în pericol funcționarea și chiar existența acestora pe termen scurt și mediu. Suntem într-o situație extrem de dificilă din punct de vedere financiar și epidemiologic și un sprijin real din partea Guvernului este reprezentat doar de alocarea sumelor prevăzute de cadrul legislativ în vigoare.

Vă reamintim că fermierii din sectorul creșterii porcinelor se confruntă cu probleme legate de preț, răspândirea continuă a Pestei Porcină Africană și mulți dintre ei sunt în pragul falimentului sau în faliment, pierderile totale până în acest moment ajungând la 1 miliard de euro. În ultimii 3 ani au fost sacrificați/eutanasiați 600.000 de porci urmare a infectării cu Pestă Porcină Africană, iar 86% dintre aceștia au fost sacrificați de fermele comerciale, principalii furnizori de carne de porc în comerțul intern. Totodată, au fost ucise cca 47.000 scroafe din fermele comerciale  ceea ce reprezintă un deficit suplimentar de 2 mil purcei pentru îngrășare pe care va fi necesar să îi importam. Sectorul are nevoie de investiții pentru a putea asigura aprovizionarea cu purcei pentru fermele de îngrășare și pentru a produce carne de porc pentru consum. 

În ceea ce privește sectorul avicol, producția este încă insuficientă, valoarea importurilor este uriașă iar producția de ouă pentru consum este subdezvoltată. În timp ce fermierii vând la poarta fermei cu cele mai mici prețuri din UE, sub valoarea costurilor de producție, și acumulează stocuri mari, comerțul intracomunitar cu carne de pasăre și ouă de consum, de calitate îndoielnică și la prețuri de dumping, continuă, accentuând și mai mult situația grea a sectorului avicol. În timp ce prețurile la poarta fermei s-au redus continuu din decembrie 2019 până în iunie 2020, conform Observatorului Prețurilor UE, Indicele Prețului de Consum (prețul la consumator), conform INS, a crescut continuu, la sfârșitul lunii iunie 2020 acesta a înregistrat o creștere cu 2,5% la consumator. Deși prețul la poarta fermei la ouă de consum s-a redus cu 26% prețul la consumator a scăzut doar cu 4%.

Atragem atenția că pe fondul pandemiei de COVID-19, efectivele de păsări din România s-au redus cu cca 20% până la jumătatea anului 2020 și, dacă circulația materialului biologic avicol va fi din nou restricționată în UE, producția poate scădea chiar și cu 40%.

În condițiile actuale, producătorii locali de carne de porc pot asigura doar 30% din necesarul pentru consumul intern, România fiind în situația de a importa restul de 70% pentru a asigura securitatea alimentară a populației.

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România vă solicită o intervenție rapidă pentru oprirea căderii sectorului avicol, sector campion în creșterea animalelor, prin acordarea de sprijin imediat în conformitate cu legislația UE pentru: subvenționarea depozitării produselor avicole, ajutor pentru fermierii care nu pot popula din cauza reducerii pieței produselor avicole și ajutor pentru dezvoltarea fermelor de reproducție – incubație – creștere, conform legislației în vigoare. 

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România vă solicită alocarea fondurilor pentru aplicarea Legii nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție care să acopere toate cererile depuse până în acest moment și aprobarea modificărilor propuse pentru a putea fi implementate, asigurarea unui ajutor de stat fermelor de creștere și îngrășare pentru a putea produce la capacitate maximă și pentru despăgubirea pierderilor de venit datorate crizei COVID și sprijinirea asociațiilor noastre prin crearea unui cadru legislativ corect și predictibil (norme de aplicare la Legea nr. 123/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului emisă de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ordin pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condițiile de biosecuritate în exploatațiile de porcine emis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Legea 204/2008 privind protejarea exploatațiilor agricole emisă de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale). 

Sperăm că asigurările pe care le-am primit de la domnia voastră privind întreaga disponibilitate a Guvernului de a sprijini fermierii corecți nu vor rămâne doar la stadiul declarativ. Suntem într-o situație extrem de dificilă din punct de vedere financiar și epidemiologic și un sprijin real din partea Guvernului este reprezentat doar de alocarea sumelor prevăzute de cadrul legislativ în vigoare. 

Continuarea acestei situații va duce în mod cert la falimentul acestor sectoare cu efecte dezastruoase atât economice, cât și în asigurarea necesarului pentru consumul intern.

Cu deosebită considerație, 

Ioan Ladoși, Președinte APCPR
Prof. univ. dr. Ilie Van, Președinte UCPR.”

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole