Sprijin de 240 milioane EURO pentru apicultori! Anuntul europarlamentarului Daniel Buda

Sprijin majorat pentru apicultori! În cadrul unui webinar organizat de Asociația Eco Ruralis, europarlamentarul Daniel Buda a venit cu o veste bună pentru apicultorii români. Potrivit vicepreședintelui Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, bugetul pentru programele naționale apicole din UE a crescut semnificativ față de ultimii trei ani. Astfel, statele membre vor avea la dispoziție un buget de 240 milioane de euro pentru a sprijini apicultorii.
 
Redăm, în rândurile de mai jos, mesajul integral al europarlamentarului Daniel Buda:
 
Salvând albinele, salvăm omenirea! Sectorul apicol va beneficia de o finanțare suplimentară din partea UE pentru următorii ani!
 
Am acceptat invitația Asociației Eco Ruralis de a participa la webinarul organizat pe tema „Raportarea României la strategiile UE în agricultură”. În cadrul acestui eveniment, am dezbătut viitorul agriculturii în contextul negocierilor Politicii Agricole Comune, alături de colegi europarlamentari și de reprezentanți ai Guvernului. Discuția s-a concentrat pe cele mai importante procese de politici publice din UE, respectiv: De la Fermă la Furculiță (Farm To Fork), Pactul Verde European (Green Deal), Politica Agricola Comuna (PAC).
 
În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, am transmis faptul că astăzi suntem în linie dreaptă în ceea ce înseamnă votarea dosarelor Politicii Agricole Comune, un document extrem de important care va influența viața fermierilor în următorii 7 ani de zile. În noua PAC, trebuie să insistăm mai mult ca niciodată pe nevoia unui echilibru între fermierii mici și fermierii mari.
 
Pe de-o parte, fermierii mici activează în zone care sunt mai puțin predispuse pentru o agricultură intensivă. În același timp, ei sunt furnizori de bunuri și servicii de calitate, asigurând păstrarea spațiului rural. Fermierii mari produc de asemenea bunuri de calitate. Fermierii mici și mari acționează pe paliere diferite, însă acestea sunt inseparabile.
 
În ceea ce privește apicultorii și sectorul apicol, acesta este unul dintre cele mai vulnerabile din agricultură, fie doar dacă avem în vedere fenomenele meteorologice extreme, invadarea pieței europene cu produse melifere falsificate sau utilizarea, de multe ori, irațională a pesticidelor. Apicultura este vitală în Uniunea Europeană și contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea societății, atât prin menținerea echilibrului ecologic și al biodiversității, cât și economic. De salvarea albinelor depinde supraviețuirea omenirii. Pentru perioada 2020-2022, suma de 240 milioane EUR va fi consacrată pentru programele apicole naționale din UE, ceea ce reprezintă o creștere de 11% față de perioada 2017-2019. Jumătate din această sumă va proveni din bugetul UE și cealaltă jumătate din bugetele statelor membre, în conformitate cu Decizia de punere în aplicare 2019/974 a UE.
 
Banii care vor veni pe noul exercițiu financiar pentru România sunt mai mulți decât au primit alte state membre. Am reușit să punem pe masa Comisiei Europene nevoile fermierilor români. Este extrem de important să discutăm de ceea ce înseamnă utilizarea eficientă a banilor europeni. Dacă luăm bani de la UE pentru a asigura anumite capacități, trebuie să ne asigurăm că acele capacități dau rezultate, iar sumele trebuie să fie generatoare de locuri de muncă. Dacă plecăm de la noul trend al Parlamentului European de a promova agricultura ecologică, constatăm nevoia de a avea o agricultură durabilă.
 
Agricultura europeană trebuie să fie sustenabilă. Avem astăzi previzionate 30% din fondurile alocate pe partea de înverzire. Fac un apel la fermieri să nu aibă nicio rezervă în a accesa acești bani. Avem nevoie de măsuri care să combată seceta, măsuri de înverzire. Vor fi resurse financiare consistente. La nivelul UE s-a pus o sumă de bani importantă la dispoziția statelor membre. Aceste sume vor fi accesibile în baza unor planuri strategice bine definite. În concluzie, în noua Politica Agricolă Comună trebuie să punem un accent mai mare pe condiția fermierilor, ca aceștia să aibă venituri mai mult decât decente, iar consumatorii să se bucure de o hrană sănătoasă și la prețuri corecte!

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole