17 octombrie 2021 - 10:22

Speranțe pentru fermierii afectați de secetă! ”Avem precipitații cum n-am mai avut de ani de zile”

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că seceta a provocat multe probleme în ultimul an, iar fermierii din sectorul vegetal au resimțit-o din plin. Mulți dintre aceștia au fost puși chiar în situația de nu-și mai putea continua afacerile, pentru că nu și-au mai putut plăti datoriile. Cei afectați așteaptă și acum o parte din despăgubirile promise de Ministerul Agriculturii. Între timp, se pare că noul an agricol este mai prietenos cu fermierii, iar precipitațiile și-au făcut simțită prezența pe întreg teritoriul României.

Realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu fermieri din mai multe zone puternic afectate de seceta de anul trecut, aceștia spunând că actualele culturi se prezintă foarte bine.

”În județul Mehedinți avem precipitații cum nu am mai avut de 7 ani de zile. Avem peste 300 litri de apă de la 1 noiembrie până acum, avem și zăpadă. Sperăm că nu va veni acel ger care se anunță. Stratul nu este foarte gros, în jur de 10 cm la momentul de față. Culturile de toamnă – grâu, rapiță și orz – arată foarte bine în sudul județului Mehedinți, acolo unde este agricultură intensivă. Deocamdată este bine, culturile arată foarte bine, dar mai este până la recoltare”, a precizat fermierul Cornel Stroescu în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

Situația se prezintă destul de bine și în județul Brăila, unde precipitațiile din ultimele luni sunt peste media lunară obișnuită, deși deficitul de apă din sol provocat de seceta de anul trecut se simte în continuare.

”De la 1 octombrie până în prezent avem aproape 200 litri/metru pătrat, ceva mai bine decât era în mod normal media lunară, mai ales pe luna decembrie, unde avem un excedent față de medie. Să fie primit! Față de ce criză de apă în sol avem, suntem încă departe de potențial. Sperăm, cu ce ne va mai ajuta Dumnezeu, poate vom ieși în primăvară în condiții cât mai apropiate de normal. Rămâne de văzut ce va fi în lunile următoare, dar deocamdată, pentru această perioadă, precipitațiile au fost bune”, a precizat fermierul Ștefan Gheorghiță.

Potrivit datelor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), aprovizionarea de apă din sol prezintă valori satisfăcătoare și optime în aproape toată țara, cu excepția
unor suprafețe agricole din centrul Dobrogei și nord-vestul Banatului.