17 septembrie 2021 - 16:21

Fermierii NU vor mai primi diferența la despăgubirile de secetă pentru culturile de toamnă

Fermierii afectați de secetă la culturile înființate în toamna anului 2019 au primit, până acum, doar o parte din despăgubirile promise de Ministerul Agriculturii. Inițial, Guvernul a plătit aproximativ 81% din valoarea totală a despăgubirilor, iar după ultima rectificare bugetară, Ministerul Agriculturii a mai alocat încă 80 de milioane de lei, plata ajungând undeva la 90% din totalul sumelor promise.

În cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, fostul secretar de stat din cadrul MADR, George Scarlat, a precizat că este puțin probabil să se mai găsească sume ca să se plătească și diferența rămasă de 10% pentru fermierii afectați de secetă la culturile de toamnă. În schimb, anul următor, fermierii vor primi despăgubiri pentru culturile de primăvară.

”La ultima rectificare de buget nu s-a obținut decât o sumă de 160 milioane lei pentru Ministerul Agriculturii. A existat o discuție la nivelul Ministerului, iar premierul a spus să încercăm să dăm bani și la despăgubiri, iar noi am solicitat și sume pentru a plăti motorina trimestrul doi. Ministrul a hotărât să plătim jumătate la despăgubiri și jumătate la motorină, să încercăm să împăcăm pe toată lumea.

În momentul acela, cu rezerva de bani pe care am avut-o la cele două sectoare, cu alte surse pe care le aveam în cadrul Ministerului Agriculturii și cu cele 80 de milioane de lei, am plătit 177 milioane la motorină, adică trimestrul 2 în totalitate. APIA a făcut plata în această săptămână.

Banii pe despăgubiri pentru culturile de toamnă, cred că în total cu cele 80 de milioane se va ajunge undeva până în 90%. Sincer nu cred că vor mai exista sume pentru a acoperi diferența, cel puțin gândindu-mă la cum avem creionat la nivelul acestui an bugetul”, a precizat George Scarlat pentru AGRO TV.