Soluții pentru producția de porumb 2023. Economii de apă de aproape 30%

Producția de porumb mondială, în scădere, încălzirea globală, prețurile energiei, indisponibilitatea apei… motivele care stigmatizează porumbul sunt numeroase și trimit un val de îngrijorare în rândul producătorilor. Dar, analizând mai îndeaproape nevoile plantei, apar soluții tehnice care ar trebui să nu „îngroape” atât de repede recolta, sunt de părere cercetătorii.

Prognozele pentru 2022-2023 estimează producția mondială de porumb în scădere cu 13 Mt față de sezonul precedent. Cel puțin asta a declarat Consiliul Internațional pentru Cereale (IGC). Conform grupului interguvernamental, declinul va fi legat de performanța slabă așteptată in Ucraina și Statele Unite, mai exact al șaselea și primul producător mondial de porumb. 

Cultivarea porumbului este adesea stigmatizată de ecologiști și totuși, pentru a produce 1 kg de porumb boabe, este nevoie de doar 454 l de apă.

Un avantaj al cultivarii porumbului: eficienta apei. Deși cultura este adesea stigmatizată de ecologisti, asociind-o sistematic cu o utilizare masivă a apei, pentru a produce 1 kg de porumb boabe, sunt necesari doar 454 l (238 l pentru porumb furajer).

Aceasta plasează porumbul printre plantele cele mai eficiente din punct de vedere al consumului apei (comparativ cu cei 590 l necesari pentru grâu, 900 l pentru boabe de soia și 1.600 până la 5.000 l pentru orez).

- Publicitate -

Cele două noi tehnici de microirigare, picurarea la suprafață și picurarea îngropată, „promit” economii de energie de până la 80% și economii de apă de aproape 30%.

Opinia FAO:  Să se pună accent pe soiurile de culturi locale

Potrivit estimărilor Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), până în 2050, producția de alimente va trebui să crească cu 60% pentru a hrăni o populație de 9,3 miliarde de oameni.

Continuarea cultivării pământului conform obiceiurilor noastre ar pune o presiune mare asupra resurselor naturale. Nu există altă opțiune decât să se creasca producția agricolă într-un mod durabil, prin folosirea unor tehnici care sunt în armonie cu ecosistemele, prin reducerea utilizării inputurilor și ajutând fermele să facă față fenomenelor climatice extreme din ce în ce mai frecvente.

O modalitate utilă și accesibilă de agricultură pentru micii agricultori, adaptată la condițiile cu care se confruntă este aceea de a pune accent pe soiurile de culturi locale și a valorifica cunoștințele tradiționale pentru a proteja, mai degrabă decât a combate, procesele ecosistemice naturale.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Daca inteleg bine, pentru un hectar de porumb, care are o productie de 10 tone, plantele folosesc 4,54 milioane de litri de apa? Poate ca ar trebui sa refaceti calculele, sau sa va informati mai bine, din surse de incredere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole