5 august 2021 - 08:06

Sistemul antigrindina se extinde intr-un nou judet! Anuntul lui Adrian Oros

Sistemul antigrindină se extinde! Potrivit ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, sistemul de rachete antigrindină va fi implementat ”de urgență”, în județul Galați. Oficialul a efectuat o vizită de lucru în județul Galați și a stat de vorbă cu fermierii din zonă despre problemele cu care se confruntă, iar aceștia i-au cerut expres ca sistemul antigrindină să fie implementat cât mai repede pe raza județului.

”Întâlnirile cu fermierii din comunele Vânători și din Liești s-au axat pe comunicatea priorităților de dezvoltare a mediului rural stabilite la nivelul MADR, în consultare cu partenerii sociali din industria agroalimentară”, a scris Adrian Oros pe pagina sa de facebook.

Potrivit șefului MADR, în discuțiile cu fermierii s-a pus accentul pe următoarele teme:

  • urgența înființării sau punerii în funcțiune a unui sistem antigrindină, în această zonă grindina fiind un fenomen frecvent – sunt fermieri care au înregistrat pierderi semnificative în fiecare din ultimii 3 ani;
  • lipsa forței de muncă calificată și responsabilă;
  • valorificarea resurselor locale prin achizițiile de către primării a bunurilor alimentare de la producătorii locali pentru piața publică (spitale, școli și alte unități de utilitate publică); în opinia ministrului agriculturii, Adrian Oros, piața publică locală este o soluție viabilă pentru desfacerea produselor fermierilor;
  • revitalizarea sistemului de irigații de care este mare nevoie în județ.

Sistemul antigrindină a creat numeroase controverse în rândul fermierilor în ultima vreme. Dacă majoritatea agricultorilor înțeleg utilitatea acestuia și vor să beneficieze de pe urma lui, există și voci care susțin că aceste rachete produc și mai multe pagube în culturile agricole. În urmă cu câteva luni, un grup de fermieri amenința cu proteste, pe motiv că sistemul antigrindină este deficitar, iar în forma lui actuală, provoacă secetă.

De partea cealaltă, specialiștii care se ocupă de implementarea sistemului vin cu dovezi concrete cu privire la eficiența lui: ”Aș vrea să vă exemplific cu ce s-a întâmplat în 2019, pentru că avem situația clară și precisă. În 2019 am protejat 1,4 milioane de hectare. Costul a fost de 13,7 euro/hectar, iar acolo unde nu am acționat, paguba a fost de 1.600 euro/hectar. Este o diferență mare. Investim un leu și protejăm 14 – acesta este randamentul”, a explicat Generalul Gheorghe Căunei, șeful Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor.