Sfaturi pentru înființarea culturilor de arbuști sau pomi fructiferi

Noiembrie este luna potrivită pentru a plantarea puieților.
afine
În ultimii ani, pe internet au început să circule tot felul de basme despre încasări uriașe pe care cei care practică agricultura atipică le-ar avea de pe urma culturilor de coacăze, mure, afine, goji sau zmeură. Ultima poantă vine de la un fermier din județul Dâmbovița, care se bate cu pumnul în piept că dintr-un hectare cu mure obține încasări de aproximativ 50.000 de euro pe sezon.
Cine se pricepe la agricultură știe foarte bine că nu se poate obține profit fără o muncă draconică. Culturile de afine, zmeură, mure sau orice arbuști pe care noi îi considerăm “exotici” sunt spectaculoase, dar să nu ne imaginăm că reprezintă adevărate mine de aur, așa cum se lăuda cei care au investit în astfel de proiecte. Poveștile frumoase construite în jurul unor astfel de oameni sunt făcute pentru ca aceștia să-și vândă materialul săditor.
Zmeura, murele, afinele, viţa de vie sau pomii fructiferi sunt bune pe lângă casa omului. E bine totuși să „jucați” prudent, să nu vă hazardați în investiții serioase. Înainte de a cheltui sume uriașe pe puieți, este mai bine să faceți un experiment în curte. Luna noiembrie este cea mai bună pentru sădirea puieților, indiferent că vorbim despre arbuști sau pomi fructiferi. Pepiniere există prin toată țara. Acum nu mai există afine doar la Satu Mare ori la Mizil. Am dat doar un exemplu.
Dacă sunteți din nordul țării, încercați să va procurați materialul săditor din zonă. Există pepiniere, de exemplu, la Moara, în județul Suceava, sau la Dorohoi, în județul Botoșani. Specialiștii din domeniu oferă consultanță și în ceea ce privește sistemele de irigații sau analiza solului pe care urmează să fie înființată cultura.
Pepiniera Moară, din județul Suceava, s-a impus pe piață datorită seriozității de care a dat dovadă atunci când clienții i-au cerut sprijin. „Nu facem doar o simplă vânzare. Clienții noștri trebuie să știe că în spate suntem o echipă puternică, de specialiști, care pe toată perioada anului răspunde la telefon și facem eforturi să-i ajutăm să îşi rezolve problemele care pot apărea. Întotdeauna suntem online pe e-mail, Whatsapp, Viber, primim poze, descrieri ale problemelor terenului, atacuri de dăunători, probleme patologice care pot apărea la plante, încât venim cu scheme de tratament și fertilizare sau diverse sfaturi. Asta înseamnă o soluție completă, nu îl lăsăm pe client să se descurce singur cu eventualele probleme. Asigurăm suport tehnic pe toată perioada culturii”, a precizat Marius Tudorean, cel care a înființat Pepiniera Moara, transformând pasiunea sa într-o activitate apreciată de oameni din întreaga ţară.
Ca oriunde în țară, afinul este cel mai căutat. Asta și pentru că mulți români au înțeles că înființarea unor astfel de culturi se poate face și pe suprafețe mici, cum ar fi curțile prin care românii cultivau în urmă cu 30 de ani vită de vie. “La mare căutare este afinul siberian, cunoscut și că lonicera. Avem patru soiuri, sunt aduse ca varietate, pentru polenizare, fiind indicată cultivarea lor impreună. Afinul – avem șase soiuri, dintre cele mai apreciate, rezistente la frig – dar este mai pretențios la sol ca alte plante, necesită turba. Avem și două soiuri de Aronia, foarte frumoase și bine dezvoltate, de peste un metru, care se livrează tot la ghiveci. Arbustul livrat produce fructe chiar din primul an”, a menționat reprezentantul Pepinierei Moara.
Așa cum toată lumea știe, orice livadă, cultură de arbuști sau plantație de viţă de vie se face toamna, atunci când solul este mult mai bogat în umiditate. Practic, planta câștiga un an de viață și îl face pe agricultor să se bucure mai devreme de rod. „Principalele avantaje sunt reprezentate de aclimatizarea mai rapidă a plantelor, pentru că în primăvară, când se dezgheaţă solul, acestea au deja tot ce le trebuie. Fiind plantate din toamnă, acestea se acomodează mai ușor în teren decât în primăvară, când nu prind mereu perioade călduroase, să le ajute. O cultură înfiintată în toamnă câştigă un avans de 7-8 luni. Dacă plantarea se face la finele lunii martie, gunoiul din pământ necesită o perioadă destul de mare pentru a trece prin procesul de descompunere. Prin culturile de toamnă se câştigă timp și se obțin plante mai viguroase, mai rezistente la fenomenele extreme de iarnă sau din primăvară, pentru că accidentele climatice pot face planta să sufere”, a explicat Marius Tudorean pentru Monitorul de Suceava.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.