Afinul siberian, peste cel american

Românii sunt tot mai atrași de agricultura atipică, dupa ce au citit ”basme” cu privire la încasările record.
blueberry-1115
În ultimii au apărut, în țara noastră, tot mai multe plantații de goji, zmeură, mure sau afine. Mulți dintre cei care le-au înființat s-au lăsat fermecați de faptul că au citit pe internet tot felul de povești cu privire la sumele pe care le pot obține ca profit. De exemplu, la afine se discută despre recolte care pot ajunge și la 25 de tone pentru fiecare hectar. În condițiile în care un kilogram de afime este plătit cu 3 euro, asta ar însemna încasări de 75.000 de euro pentru numai un hectar. Bancuri. Cine se pricepe la agricultură stie că așa ceva este imposibil, în condițiile în care la porumb doar în cazuri cu totul și cu totul excepționale se poate ajunge la 14 tone la hectar.
Miercuri, în prima zi de la Indagra, cel mai vizitat pavilion a fost C6, acolo unde s-au adăpostit ”industriașii” din legumicultură, pomicultură sau grădinprit. Din păcate, cei mai mulți expozanți sunt din Polonia, Italia și Bulgaria. Românii, mai săraci și încă neodișnuiți cu politicile de marketing, au preferat să rămână în curtea Romexpo, expunându-și marfa pe caldarâm.
Pepiniera Grădina Verde, din Dorohoi – Botoșani, participă la Indagra în speranța că va câștiga o poziție importantă pe piața din Romania. Magazinul online din nordul țării funcționează de patru ani și se mândrește cu faptul că a reușit până în prezent să livreze plante și accesorii pentru 4.000 de clienți.
Pepiniera condusă de către inginerul Ovidiu Hîncu este situată în nordul Moldovei, acolo unde clima cunoaște atât asprimea crivățului, cât și arșița verilor caniculare. Astfel, plantele sunt expuse unor condiții care le fac astfel apte pentru orice zonă din România. Grădina Verde dispune de peste 350 de varietăți de plante ornamentale sau fructifere.
Mulți dintre vizitatorii prezenți miercuri la Indagra s-au interesat de cum pot înființa o cultură de afine, chiar dacă pepiniera botoșeneană este capabilă să livreze puieți și de măr, păr, prun sau orice alt pom fructifer întâlnit la noi în țară.
”Afinele de cultură sunt de două feluri. Cele mai cunoscute sunt cele americane, care au fructul rotund. Planta necesită apa și o amenajare specială a solului acolo unde se înființează cultura. În schimb, pentru zona noastră eu recomand afinul siberian, care face față cu brio atât la ger, cât și la secetă. Poate fi plantat în orice fel de condiții, fructul este la fel de dulce, doar că are forma unei prune mult mai mici și nu are nici un fel de sâmbure”, explică Ovidiu Hîncu.
Afinele, la fel ca murele sau zmeura, conțin substanțe antioxidante. Fructele sunt foarte căutate în industria farmaceutică din Germania, Austria și Olanda. În țara noastră, astfel de culturi se întâlnesc tot mai des, însă nu se poate discuta despre o dezvoltare spectaculoasă pe acest sector și pentru că incă nu se oferă subvenții din partea statului pentru astfel de suprafețe.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole