Sfaturi de la un mare fermier. Cel mai bun soi de grâu din România

Majoritatea fermierilor din România au avut mult de suferit din cauza secetei extreme care le-a distrus culturile. În jur de 80% din cele 1,2 milioane de hectare de culturi de toamnă calamitate au fost însămânțate cu grâu. Cu toate acestea, au existat și fermieri fericiți, care au avut parte de precipitații și au obținut producții satisfăcătoare, la nivelul celor din anii trecuți. Este și cazul lui Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai influenți fermieri români, care a vorbit într-un interviu acordat AGRO TV despre producțiile sale, dar și soiul de grâu cu care a înregistrat cele mai bune producții.

”Pentru noi a fost un an normal. La grâu, pe 1700 de hectare, am avut o producție de 7109 kg de grâu la hectar, în exclusivitate cu soiul glosa. În comparație, am avut și un alt soi de grâu, la care am avut o producție cu vreo 20 de kilograme mai mică decât la glosa.

Mulți spun să o las mai încet cu glosa. Eu am fost cel care a lansat acest soi la nivel de țară și acum a ajuns la 60-70%. Dacă iau toți anii, de când a apărut acest soi, media este de peste 7 tone de grâu la hectar.

Eu merg pe ceea ce este profesional. Ca densitate, merg pe o densitate de 750 de boabe germinabile pe metru pătrat. Aceasta este densitatea mea, cu care am asigurat 7500 kilograme de grâu la hectar. Sunt lucruri pe care le-am făcut de atâta vreme. Au fost perioade când pe primele 500 de hectare recoltate am avut 9050 kg de grâu la hectar. Ce am vrut să-mi demonstrez mie, ca inginer agronom, este faptul că potențial există. Restul poate să fie o intemperie a naturii sau pot să fie păcatele mele, ale inginerilor, ale celor care fac culturile. 

Discutam cu cineva de la Fundulea că și acest soi de grâu îmbătrânește până la urmă, se termină cu el și va veni altceva, dar astăzi este încă în cea mai mare vogă. Nu discutăm de glosa dacă toate cele 3-4 tratamente de care are nevoie. Eu nu spun să facă nimeni ca mine, spun doar ce fac. Nu pot să fac 750 de boabe de plante pe metru pătrat, o densitate foarte mare, în care nu mai intră nici aerul nici vânturile, fără să-i asigur climatul. Pot să apară diferite boli. trebuie să fim foarte atenți la fuzarioză, o boală specifică grâului. Cine are o cantitate de peste 2%, nu are voie să de a grâul nici pentru hrana animalelor.

La ora actuală, mulți văd, puțini pricep. Fuzarioza este cancerigenă pentru om, pentru animal, pentru tot ce există. Deci atenție, trebuie tratamente! Dar nu trebuie să ne speriem de acest lucru. În Germania, la o cultură se fac 7 tratamente. Noi ne speriem că trebuie să facem trei. Nu! Trebuie să fim mulțumiți cu ceea ce avem”, a precizat fermierul Dimitrie Muscă pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole