Seceta și pandemia au terminat recoltele – sunt varză!

A venit toamna si se culeg recoltele, însă legumicultorii sunt departe de a fi mulțumiți, mai degrabă sunt deznănăjduiți. Cel puțin în Argeș, lucrurile stau destul de rău.

”La începutul lunii martie, temperaturile au fost foarte scăzute și a fost nevoie de eforturi financiare mari pentru a asigura temperatura necesară răsadurilor. Am trecut perioada respectivă, am plantat. Apoi a venit grindina și a distrus tot. În spații protejate ne-a spart folia, în câmp a trebuit să plantăm a doua oară. Bani, muncă și timp pierdut, pentru că am ieșit prea târziu pe piață și am obținut preț mic” spune cu îndreptățită supărare Marin Mitran, legumicultor din tată-n fiu.

Și, cum un necaz nu vine niciodată singur, seceta a lovit și ea!

”Ce să mai vorbim de lipsa ploilor? Am irigat atât cât ne-am permis. Apa scumpă, curentul, motorina, mâna de lucru, care, nu mai zic că este necalificată, dar nici nu găsești oameni să dorească să lucreze. Greu, foarte greu…” mai spune legumicultorul.

Așa stând lucrurile, multe speranțe erau puse în toamnă, când se caută varza și alte legume pentru zacuscă și conserve.

”Am așteptat toamna ca să ce? Pandemia care a restricționat ciurculația oamenilor și activitatea în piețe, care când au fost închise, când nu… În alți ani vindeam direct din câmp, acum, ce mai vindea nevasta în piață, dar slab și puțin. Rămânem cu producția în câmp, se strică, asta înseamnă alte pierderi.”

La un calcul rapid Marin Mitran spune că după ce trage linie, este aproape la jumătatea anilor anteriori ca profit și se întreabă cu năduf: ”Cu ce să pornim noi anul agricol următor?”

 

Autor: Elena Picu

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole