Seceta aduce pârjolul la MADR! Se cere demisia ministrului Daea!

Modul de calcul stabilit de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru despăgubire legate de secetă a stârnit mari nemulțumiri în rândul fermierilor, care au ajuns să ceară demisia lui Petre Daea.

În plus, ministrul pare să-și fi pierdut și sprijinul aleșilor din cadrul coaliției de guvernare. Astfel, în ședința de marți de la Camera Deputaților, aleșii liberali l-au acuzat pe Petre Daea că a greșit formula de calcul după care se vor acorda despăgurile fermierilor care au fost afectați de secetă, subliniind că MADR nu a știut să scrie o ordonanță care a apărut în Monitorul Oficial, relatează digi24.ro.

Mai mult, deputații liberali acuză că nici măcar directorii de direcții agricole nu înțeleg cum să completeze aceste formulare și cine trebuie să completeze declarația.

Culmea este că și deputații din PSD recunosc că formula este greșită, propunând, însă, un compromis care ar încurca lucrurile și mai tare.

„Plătim acești bani către fermieri, 361 de milioane de lei până pe 31 decembrie, conform ordonanței care este dată de Guvernul României, în ianuarie vă promitem că în comisia de agricultură facem modificarea cum a fost în Senat, urmând ca Ministerul Agriculturii și domnul ministru să dea diferența de bani”, a propus deputatul PSD Barbu Florin-Ionuț.

Față de toate aceste acuzații, ministrul Daea a insistat însă că formula de calcul este corectă și că ea nu mai poate fi modificată, mai ales că schema de sprijin a fost deja aprobată de Comisia Europeană, iar eventuală schimbare ar întârzia alocarea banilor către cei care au suferit de pe urma secetei.

Fermierii sunt hotărâți însă să nu accepte această stare de lucruri. Astfel, patru mari organizații de fermieri, reunite în Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), au formulat un apel către Ministerul Agriculturii să revină asupra formulei de calcul privind despăgubirile pentru secetă, mergând chiar până la a cere demisia ministrului Petre Daea dacă li se refuză solicitarea.

„Nu putem să nu observăm că, zilele acestea, noi, organizațiile profesionale din agricultură, am fost ținta unor atacuri lansate inclusiv de ministrul Petre Daea. Declarațiile domnului ministru sunt de notorietate și au fost preluate de majoritatea publicațiilor cu interes pentru domeniu. Ne-au afectat, de asemenea, și zvonurile lansate pe holurile ministerului privind o așa numită renunțare din partea asociațiilor de fermieri vizavi de modificarea modului de calcul a despăgubirilor, în schimbul premizei mai mult sau mai puțin oficiale că se vor acorda despăguri si pentru culturile de primăvară. Alianța pentru Agricultură și Cooperare respinge public aceste afirmații!”, se arată într-un comunicat al AAC remis redacției AgroTV.

Potrivit reprezentanților Alianței pentru Agricultură și Cooperare, rolul organizațiilor profesionale este tocmai acela de a depune toate eforturile pentru ca interesele membrilor să fie transmise autorităților și publicului larg.

„Cerem angajaților Ministerului Agriculturii și ai Direcțiilor Agricole Județene să facă tot ceea ce trebuie pentru ca fermierii să primească aceste despăgubiri corect calculate! În cazul în care Ministerul Agriculturii nu își asumă corectarea formulei de calcul, ne vedem nevoiți să solicităm demisia domnului ministru Petre Daea!”, avertizează reprezentanții fermierilor.

„Domnului ministru îi place să se prezinte ca fiind deosebit de atașat de fermierii și producătorii agricoli români. De aceea credem că intenția nu a fost de a-i nedreptăți, ci de a asigura resursele necesare pentru ca nimeni să nu fie exclus. Motiv pentru care vă reamintim că modalitatea de calcul corectă este cea propusă de noi, fiind aplicată și în trecut, cu ocazia despăgubirilor din 2020, 2015, 2007!”, au transmis reprezentanții AAC.

Aceștia fac un apel către toți fermierii să depună în termen (9 decembrie) cererile pentru acordarea despăgubirilor pentru culturile înființate în toamna anului 2021, pentru a avea astfel posibilitatea de a acționa în justiție autoritățile dacă drepturilelor nu vor fi respectate.

„Cererile se completează de către fermier, direcțiile agricole județene fiind obligate să primească cererile așa cum sunt completate. În caz contrar, fermierii pot acționa în justiție pentru ca drepturile lor să fie respectate, iar despăgubirile să le fie acordate!”, se mai precizează în comunicatul Alianței pentru Agricultură și Cooperare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole