Calculele ministrului Petre Daea îi bulversează pe fermieri!

În urmă cu mai bine de o lună de zile, ministrul agriculturii, Petre Daea, anunța în premieră la AGRO TV valoarea despăgubirilor pentru fermierii afectați de secetă la culturile înființate în toamna anului trecut – 1.500 lei/hectar. Între timp, a apărut și actul normativ care instituie această schemă de ajutor, însă formulele de calcul din document îi lasă cu mari semne de întrebare pe fermieri.

Ordonanța de Urgență nr. 157/17.11.2022 prevede acordarea sumei de 1500,00 lei per hectarul afectat de secetă, proporțional cu gradul de calamitate. O măsură corectă, spun fermierii, având în vedere că nu toți au fost afectați în aceeași proporție. De aici, însă, urmează problemele.

Potrivit unor explicații venite de la echipa de la conducerea Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), modul în care statul calculează valoarea despăgubirilor pentru fermierii cu un grad de afectare mai mic de 100% este total eronat.

”Teoretic, un fermier care în toamna anului 2021 a însămânțat 5 hectare de grâu și nu a recoltat nimic, adică grad de calamitate 100%, poate primi ajutor din partea statului, sub forma unui grant, suma de 7500,00 lei. Practic, însă, dacă seceta i-a distrus jumătate din producție, producătorul agricol va primi 1875 lei pentru toate cele 5 hectare calamitate în proporție de 50%.

Cum este posibil așa ceva? Probabil este o greșeală de redactare undeva pentru că dorința Guvernului a fost exprimată clar: dăm 1500,00 lei per hectar, fermierilor afectati de seceta pedologica extremă, proporțional cu gradul de calamitate suferit de fermieri.

Nu este nicio greșeală de redactare din partea Guvernului. Păi și atunci? Cum este posibil ca 50% din 1500 să dea 375? Simplu! Se dă o ordonanță prin care se stabilește modul de calcul și apoi, se face trimitere la procesul-verbal de calamitate întocmit de Comisia de Evaluare și care, conform metodologiei stabilite prin Ordin de Ministru, stabilește suprafața calamitată ca fiind suprafața cultivată, înmulțită cu procentul de calamitate. Deci, în cazul nostru, suprafața calamitată rezultată, este de 2,5 ha din cele 5 ha cultivate, la un procent de calamitate de 50%.

Apoi, la cele 2,5 hectare se aplică din nou gradul de calamitare de 50% și rezultă suprafața de 1,25 hectare (din cele 5 cultivate inițial) care apoi se înmulțește cu suma de 1500 lei și obținem suma totală de 1875 lei pe care fermierul o poate primi cu titlu de despăgubire”, se arată în textul publicat de LAPAR.

În aceste condiții, fermierii cer lămuriri de la Ministerul Agriculturii, sau mai degrabă remedierea acestei situații absurde. Mai în glumă, mai în serios, fermierii îi cer ministrului Petre Daea o recomandare de profesor de matematică, pentru a-i face să înțeleagă această formulă de calcul.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole