Se scumpește și gaura de la covrig! Ce spune producătorul singurei rețete atestate ca produs tradițional

Au o istorie de peste 200 de ani și încă de la prima degustare au rămas ca un produs căruia nu-i poți rezista. Buzăul este locul în care au deja o tradiție, însă abia din 2020 au devenit și produs tradițional atestat. Este vorba despre celebrii covrigi de Buzău despre care singurul producător care mai respectă rețeta veche, moștenită din bunici, spune că urmează să fie scumpiți.

„Formă rotundă, coajă netedă, lucioasă, de culoare brun aurie, miez poros, fără goluri, bine copt”. Așa trebuie să arate un covrig de Buzău tradițional. Iar asta o știu toți cei care au gustat cel puțin o dată un produs autentic, însă cel mai bine o știe singurul producător de panificație din Buzău care încă mai produce covrigul după rețeta veche, moștenită din bunici. De altfel, este singurul buzoian care a atestat covrigii de Buzău ca produs tradițional semnalat în Catalogul produselor alimentare certificate.

Dan David a atestat covrigii de Buzău în 2020 și spune că nu-i ușor să produci un produs tradițional.

„Am atestat covrigii tradiționali de Buzău, un produs cu care noi buzoienii ne mândrim, și care, dacă respectăm rețeta lor tradiținală, ne dă ceva bătăi de cap. Sistemul lor de coacere este unul tradițional, foarte vechi, moștenit din generație în generație, un sistem destul de costisitor, cu un consum destul de ridicat. Meseriașii care au pornit covrigii de Buzău sunt foarte greu de găsit. Din ce în ce mai puțini, mai bătrâni. Ne confruntăm cu probleme destul de delicate cu forța de muncă. Sunt mândru că pot să duc mai departe această rețetă tradițională. Îmi place să cred că avem clienți fideli care încă ne caută pentru calitatea și gustul adevărat al covrigului de Buzău”, a spus Dan David.

Producătorul buzoian spune că respectând rețeta tradițională nu poate vinde foarte mult, cel puțin nu într-un supermarket, astfel că se rezumă să comercializeze în punctele pe care le are în municipiul Buzău. Însă, în condițiile economice actuale și în plină criză sanitară, producătorul anunță că este inevitabil să se scumpească inclusiv covrigul de Buzău.

„Din punctul meu de vedere este foarte greu să produci în domeniul panificației. Costul cu producția este destul de ridicat și, coroborând și cu această criză sanitară, cu creșterea prețurilor la utilități, a materiilor prime și forța de muncă care devine din ce în ce mai greu de găsit, putem spune că ne este destul de dificil. Este inevitabi să fie și scumpiri. Un covrig de Buzău se vinde acum cu 20 de bani și este posibil să mai crească prețul. Estimăm o creștere de circa 10-15%. La fel și pâinea se va scumpi, cu același procent”, a spus Dan David, producător din domeniul panificației din Buzău.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole