Se schimbă ANT-urile pentru vaci, oi și capre! Noile criterii impuse de MADR

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să reformeze modul în care se acordă banii pentru ajutoarele naționale tranzitorii (ANT) către crescătorii de bovine, ovine și caprine. Potrivit secretarului de stat Adrian Pintea, noile reguli vor intra în vigoare din 2024.

Mai precis, crescătorii nu vor mai primi subvenția pe cap de animal, ci vor fi acordați bani doar pentru femelele care se încadrează într-o anumită categorie de vârstă. Astfel, oficialii de la MADR speră să încurajeze performanța și creșterea efectivelor de animale în aceste sectoare.

”Știm foarte bine că întotdeauna a fost acea frustrare că se acordă bani pentru animalele neexistente în ferme. Având consultări cu mediul asociativ, cu fermierii, am ajuns la concluzia că, atât în ceea ce privește ANT 8 pentru bovine, cât și ANT 9 pentru ovine și caprine, să schimbăm cumva paradigma. Să acordăm pentru materialul genetic existent, adică pentru junincile din fermă și pentru femelele ovine și caprine, astfel încât să creștem numărul femelelor, ca să dezvoltăm cele două ramuri ale zootehniei. 

În urma consultărilor cu mediul asociativ, a rămas să ne trimită și ei propunerile în scris. Cu siguranță, pentru 2024 se va schimba această paradigmă, dar vom vedea care vor fi criteriile de eligibilitate, care vor fi măsurile pe care le vom lua astfel încât să poți beneficia de această subvenție. Sunt în jur de 80 de milioane de euro și vrem să le acordăm și sume mult mai mari decât ar fi pentru ANT, dar în condițiile și pentru efectivele actuale. Astfel, să nu mai vedem ovine peste 7 ani și bovine peste 10 ani, dacă vrem să facem ceva și să aducem plus valoare. Aceste condiții se vor face împreună cu mediul asociativ pentru a găsi cele mai bune soluții”, a precizat Adrian Pintea pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Potrivit declarațiilor date de ministrul Florin Barbu pentru AGRO TV, o subvenție pentru o junincă ar putea ajunge, în aceste condiții, și la 3.000 de euro. Mai multe detalii AICI (click).

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole