Se înființează Bursa cărnii de porc? Scarlat (MADR): ”Sunt adaosuri comerciale de 100% la carne”

Prețul cărnii de porc este un subiect la care mulți români nici nu mai vor să se gândească în ultima vreme. Din cauza problemelor provocate de pesta porcină africană, prețurile au urcat mult în ultimii ani și n-ar fi de mirare ca supermarketurile să ne întâmpine cu noi scumpiri acum, în prag de sărbători. În cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” moderată Ovidiu Ghinea, secreatrul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, George Scarlat, a vorbit despre această problemă.

În opinia oficialului MADR, comsumatorul român trebuie educat în așa fel încât să aleagă să consume carnea provenită din fermele Românești, chiar dacă este puțin mai scumpă decât cea de import. Firește, țara noastră trebuie să investească mult în sectorul zootehnic și în capacitatea de procesare, pentru a asigura securitatea alimentară.

”Trebuie să reușim să venim către consumatorul final și să facem diferența. Inclusiv diferența de preț la raft. Vrei carne românească? Prețul va fi poate puțin mai mare decât cel din Spania. Vorbim mereu despre puterea de cumpărare, dar trebuie să facem diferența asta la un moment dat”, a explicat Scarlat.

Secretarul de stat a mai precizat pentru AGRO TV că intenționează să dezvolte o bursă a cărnii de porc.

”Voi începe procesul de a dezvlota o bursă a cărnii de porc în România. Eu, Ministerul Agriculturii, nu o să pot să suport întotdeauna pierderile de venit ale acestui sector. Vedeți că suntem în luna decembrie și cred că în curând va fi pe toate burtierele le televiziuni ”carnea de porc se scumpește!” Unde să se scumpească? Astăzi este 6,5 lei/kg porcul la poarta fermei și, slavă Domnului, este într-un trend crescător. Dar asta nu înseamnă că scumpește fermierul porcul. Tot se manipulează și se aduce în mentalul consumatorului că se va scumpi carnea de porc. Nu! Fermierul a avut pierderi de -32% sub prețul de producție și este posibil să ajungă la prețul de producție sau poate ușor peste. Dar asta nu înseamnă că trebuie să sară prețul la raft. Diferența între prețul la raft și prețul la poarta fermei este majoră. Sunt adaosuri comerciale între 70% și 100% la carne”, a mai adăugat George Scarlat.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole