George Scarlat (MADR): ”Nu scăpăm de pesta porcină atât timp cât nu se iau măsuri radicale”

Pesta porcină africană continuă să fie o mare problemă pentru crescătorii de animale din țara noastră, fie că vorbim de ferme comerciale sau de gospodăriile populației. România este, în acest moment, țara cea mai grav afectată de această boală, iar lucrul acesta se vede în efectivele de porci pe care le mai deținem. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a discutat problema împreună cu invitații. La discuție s-a alăturat și secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, George Scarlat, care a vorbit despre viziunea sa pentru sectorul suin.

”Am o gândire cu privire la dezvoltarea sectorului suin, în cunosc foarte bine și știu ce avem de făcut. Din păcate, aici lucrurile se despart. Una este partea de dezvoltarea a sectorului și sprijinul a ceea ce înseamnă investiții – aici mă refer la problema cea mai spinoasă a sectorului: reproducția. Încă lipsesc capacitățile de reproducție. Am gândit în Programul Național Strategic și cred că încă din primul trimestru al anului 2021, vom putea să lansăm măsura 4.1 pentru dezvoltarea capacităților de reproducție”, a precizat Scarlat pentru AGRO TV.

Oficialul MADR a subliniat că indiferent de eforturile financiare și strategiile implementate, sectorul suin nu va putea să se dezvolte până nu rezolvăm problema reprezentată de pesta porcină africană.

”În același timp, oricât efort am depune, că discutăm de sistemul financiar, că vorbim de fonduri europene, nu putem să facem nimic până nu rezolvăm problema pestei porcine africane. Am trecut de nivelul pandemic, cred că suntem la endemic. În momentul de față șitu că fermierii din sectorul suin sunt supărați inclusiv pe Ministerul Agriculturii. Nu este în atributul MADR politica de biosecuritate a fermelor de porci, dar voi fi întotdeauna alături de ei.

Din păcate, în ultimii ani au fost luate dezicii la limită între a dezvolta și a fi populist. O spun deschis și transparent. (…) Fără măsuri tranșante nu o să putem să dezvoltăm acest sector. Fermierii știu bine la ce mă refer, dar trebuie să înțeleagă că nu o să scăpăm de pesta porcină în România atât timp cât nu se vor lua măsuri radicale”, a mai subliniat Scarlat.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole