14 mai 2021 - 12:33

Pesta porcină bântuie peste tot! ”Pădurile sunt pline de mistreți morți, o să rămânem fără porci în gospodării”

Pesta porcină africană continuă să se extindă la nivelul României, iar situația pare din ce în ce mai dramatică atât pentru fermele de suine, cât și pentru gospodăriile non-profesionale. Într-o intervenție în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, fermierul Dimitrie Muscă a tras un semnal de alarmă privind situația dezastruoasă legată de virusul PPA și răspunsul slab al autorităților în ceea ce privește soluționarea ei. 

”Am văzut că prețul carcasei de porc a scăzut foarte mult. A scăzut sub 7 lei, în condițiile în care acum un an ajungea până la 12 lei/kg. Prețul la carcasă scade, iar prețul cerealelor și șroturilor crește cu 150%. În aceste condiții, va fi foarte greu pentru fermele de porci să poată să-și țină echilibrul, să nu trebuiască să închidă. Și pentru bovine este foarte greu.

Mai avem și pesta porcină africană care ne-a dat în cap. La ora actuală, în Arad bântuie peste tot. Toate pădurile din zona colinară a Aradului sunt pline de mistreți morți. Au fost în jur de 50 de focare până acum în județ, s-au omorât vreo 1000 de porci la oameni, probabil unii i-au tăiat cu boala în ei când au auzit că vin veterinarii. Aradul era cel mai mare rezervor de mistreți, acum nu te poți apropia.

Suntem singura țară din Uniunea Europeană în care, pe pământurile fermierilor, trăiesc aceste animale sălbatice și fac prăpăd fără să dea socoteală nimănui. Am spus-o de atâtea ori, vor muri porcii mistreți, tot scapă țara de ei, dar sunt pline pădurile de ei și se creează aceste rezervoare de vectori. Toți prădătorii, vulpi, șacali, trăiesc în zonele acestea și nu mor din cauza virusului PPA, dar vor dăinui ani și ani de zile și vor răspândi virusul. Poate ne aude cineva de la Ministerul Mediului, să intervină, să fie îngropați, incinerați, altfel vom avea această nebunie ani și ani de zile de acum încolo.

La ora actuală nu știu dacă mai avem 2 milioane de porci, importăm 85% din carnea de porc, dăm 1 miliard de euro pe carnea de porc, dăm sute de milioane despăgubiri la cei care au avut pesta porcină în gospodăriile non-profesionale, a fost vestitul Daea care dădea și dacă a fost înregistrat, și dacă n-a fost înregistrat porcul și așa mai departe. Nu ne așteaptă vremuri bune”, a declarat fermierul Dimitrie Muscă pentru AGRO TV.