Vești extreme de rele! Una din ultimele trei fabrici producătoare de zahăr din România, cea de la Luduș, județul Mureș, se va închide în perioada imediat următoare, a dezvăluit în direct la AgroTV președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA, Dragoș Frumosu.
„De mâine, generic vorbind, în România nu mai sunt decât două fabrici de zahăr, din 33! Se inchide și fabrica de la Luduș!”, a declarat Dragoș Frumosu în cadrul emisiunii „Agricultura, o șansă pentru România”, realizată de Cătălin Lența.
Președintele SINDALIMENTA susține că statul român trebuie să ia măsuri urgente pentru a preîntâmpina astfel de falimente în industria alimentară românească.
„Eu vreau să discut, împreună cu colegii din patronate, cu ministrul Agriculturii și cu ministrul Finanțelor, să găsim o soluție, pentru că este inadmisibil să vii, să câștigi o groază de bani, ani de zile, poate să provoci un faliment, că este foarte ușor de provocat un faliment, și, după ce ai încasat sume uriașe, să închizi fabrica, să pleci din țară și (…) să începi să aduci zahăr din altă parte, pe motiv că nu vrei să îți dezamăgești clienții pe care i-ai avut. Păi, ne-ai lăsat fără locuri de muncă, ne-ai lăsat fără bani la bugetul țării și ai plecat cu banii în țara ta! Chiar suntem atât de năpăstuiți de soartă ca să acceptăm toate gogomăniile astea?”, s-a arătat indignat Dragoș Frumosu.
Mai mult, șeful federației sindicale din industria alimentară a avertizat că nici fabrica de zahăr de la Bod, județul Brașov, nu ar mai avea mult de trăit, terenul pe care este amplasată fiind foarte râvnit de dezvoltatorii imobiliari.
„Trebuie să știți că fabrica de la Bod, anul trecut, n-a procesat și n-a făcut un gram de zahăr, în momentul de față se aude că se vinde și nu sunt foarte convins că se va vinde unei persoane juridice interesate să producă, pentru că au fost bătălii imense, date inclusiv de primăria Brașov, cu primăria Bod, probabil, ca acea fabrică să dispară și terenul să se transforme într-un parc imobiliar. Iar v-am dat o noutate!”, a mai spus Frumosu.
Dacă va dispărea și fabrica de la Bod, în România ar mai rămâne un singur producător de zahăr – AGRANA ROMANIA SRL.
Asistând la astfel de scenarii, nimeni nu poate garanta că nu ne vom confrunta cu lipsuri, nu doar în privința zahărului, ci și în alte sectoare agroalimentare, avertizează Dragoș Frumosu.
„Dacă ne gândim la măsurile acelea aberante, de dinainte de Sărbătorile de iarnă, cu unele magazine care interziceau vânzarea unei cantități mai mari de 10 kilograme de făină, de 10 kilograme de zahăr – măsuri aberante, împotriva cărora nicio instituție a statului român nu a luat atitudine, pentru că o mare parte dintre magazinele care aparțineau multinaționalelor (…) iar noi am fost foarte sensibili la așa ceva, mai ales dacă vreun domn ambasador mai intervine pe-aici, pe-acolo – există acest risc, evident, mai ales că, încă, România nu mai are rezerve de stat. Noi discutăm despre mâncare, care înseamnă un domeniu strategic, discutăm despre agricultură, care, de asemenea, înseamnă un domeniu strategic. Aici ar trebui să avem niște rezerve, cum ar fi normal. Am auzit niște explicații – să fiu sincer… nu știu dacă sunt corecte sau incorecte în legătură cu prevederile legale sau cu anumite directive ale UE – cum că n-ar mai trebui să ținem cantități foarte mari (de alimente – n.r.), ci ar trebui să avem o rezervă bani pentru anumite produse. Dar, îmi pare rău, dacă eu am bani și vreau să cumpăr grâu ca să fac pâine, pentru că nu mai am grâu și făină în țară, și nu găsesc (pe piață – n.r.) sau prețul a crescut exagerat, ce fac? Cât cumpăr, de unde cumpăr? Din punctul ăsta de vedere, este puțin greșit. Deci noi ar trebui să avem rezerve! În anumite momente de criză, rezervele chiar ne pot ajuta când vorbim de aceste creșteri de prețuri, poate nu în totalitate, dar putem să intervenim la ulei, la zahăr sau la panificație”, a explicat Dragoș Frumosu.
În opinia sa, principala soluție pentru a evita astfel de crize alimentare este adoptarea unui set de măsuri prin care să fie sprijiniți investitorii români în domeniu.
„Trebuie să recunoaștem că în majoritatea domeniilor industriei alimentare sunt firme multinaționale, firme mari, care au pătruns puțin câte puțin, au cumpărat mai multe fabrici în același domeniu, au eliminat concurența, au câștigat cote de piață, în câțiva ani au închis sau au dezvoltat una sau două fabrici și în rest au închis. Este o politică de acaparare a pieței de desfacere. Ce putem să facem? Este foarte simplu: să ne apărăm investitorii români! Să sprijinim prin diferite mijloace producătorul român! Să vedem de ce are nevoie, astfel încât el să se dezvolte și să producă. Repet: românul o duce mai bine, banii românului vin la bugetul României și suntem asigurați, având în vedere că ne-a dat Dumnezeu un teren agricol foarte bun și avem acest potențial de a produce pentru noi, în primul rând”, a menționat Frumosu.