Se declara Starea de CALAMITATE in agricultura? Raspunsul lui Adrian Oros

Fermierii români, în special cei din zona Dobrogei, au cerut în repetate rânduri declararea stării de calamitate, deoarece culturile agricole au fost compromise total de secetă. Într-o apariție la B1 TV, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, a vorbit despre această problemă. Potrivit lui, în prezent, autoritățile caută o soluție corectă pentru toate părțile implicate și speră să se ajungă la un acord.

„Relaţia cu procesatorii e mai puţin pusă în pericol. Cea mai sensibilă relaţie din ce am observat la discuţii, ar fi cu traderii, care spun: noi ne-am achitat de obligaţii, am prevăzut din martie, din aprilie, când am văzut ce se întâmpla am cumpărat de pe piaţă cerealele respective, ne-am respectat obligaţiile şi ne aşteptăm ca şi voi să le respectaţi. Sau spun: lăsaţi-ne pe noi să avem negocieri cu fiecare partener în parte, cu siguranţă vom găsi o soluţie, nu interveniţi voi, Stat, în mod discreţionar printr-o reglementare unitară. Şi practic, noi am interveni într-un contract între două entităţi private, ceea ce ar putea duce şi la inechităţi”, a precizat Oros, citat de Agerpres.

Șeful MADR susține ideea unei soluții de compromis, un acord între toate părțile implicate, deoarece vor avea nevoie unii de alții și în anii următori. De asemenea, Oros a mai adus în discuție un alt proiect prin care băncile să reeşaloneze datoriile fermierilor afectaţi de secetă şi de evoluţia pandemiei.

”Au fost foarte mulţi fermieri care au spus: noi nu avem nevoie acum de compensaţii, noi vrem să ni se reeşaloneze datoriile să putem să ne continuăm activitatea. Cred că şi băncile doresc ca partenerii lor fermieri să nu falimenteze. Încercăm să găsim şi aici o soluţie cu Asociaţia Română a Băncilor, cu băncile şi asociaţiile de fermieri, să găsim o formulă de lucru, să dăm acest respiro fermierilor pentru ca ei să nu falimenteze”, a mai precizat Adrian Oros în intervanția sa.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

  1. Vrajeli domnu oros sau cum teo chema .noi suntem.amenintati.zi de zi de toti eu chear vreu sa platesc si se si vedede din acte am platit din putinu pe care am reusit sa il scot va doare undeva de noi cei mci nu stiu de unde sa mai scot bani incerc sa rezist faceti dracu ceva o data palpabil nu vreau pomana amanatine ratele .lizingurile .inputurile pana la anu macar intelegeti o data ca nu avem de unde nu ca nu vrem . Dar cine mai intelege ceva in tara asta dumnezeu cu mila .

  2. Faceti ceva, numai vorbe goale suntem intr-un stress continuu, ajutati-ne cu bancile in primul rand.
    Ce va doare pe voi daca traiti bine pe spatele amaratilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole