Se caută vinovații pentru defrișare într-o zonă protejată Natura 2000!

Garda Forestieră Cluj a fost sesizată și caută vinovații în legătură cu tăierea unor arbori la Colibița, în Sit Natura 2000 Cușma, unde Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord a început lucrări de extindere a rețelei electrice în zona “Peste lac”, relatează publicația TimpOnline. 

”Avem informația că s-a făcut act de punere în valoare pe 25 de mc, reducându-se suprafața de fond forestier național. Și mai grav este că linia nou înființată poate provoca incendii. Așteptăm să primim proiectul de la Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord”, au declarat pentru Timp Online surse oficiale, potrivit cărora se vor aplica amenzi și va fi sesizat Parchetul dacă fapta este de natură penală.

Situația este destul de gravă întrucât vinovații au tăiat arborii din Situl Natura 2000 Cușma, pentru protejarea căruia Consiliul Local și Ocolul Silvic Bistrița Bârgăului au investit 4,2 milioane de lei, bani europeni.

Copacii au fost tăiați pentru a fi racordate la rețea 54 de case și 10 pensiuni existente, respectiv alte 10 case și 3 pensiuni în construcție. Pentru ca și acestea să aibă energie electrică este nevoie de trei posturi de transformare, trei rețele electrice de 20 KV cu o lungime totală de 4,5 km, rețele electrice subterane și o rețea electrică de 0,4 KV cu o lungime totală de 4,2 km.

Conform unui document postat pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului, Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord Sucursala Bistrița a depus o cerere pentru proiectul – Extindere rețea electrică în comuna Bistrița Bârgăului, localitatea Colibița (peste lac)” lucrare ce urmeaza a se finaliza pe malul stâng al lacului Colibița, pentru care sunt necesare necesare următoarele lucrări:

  • Se va planta un stâlp de tip SC 15014 pe marginea drumului, înainte de baraj.
  • De la stâlpul nou proiectat se va realize o linie electric de medie tensiune subterană în lungime de 2,2 km până la un prim post de transformare care se va amplasa pe teren aparținând domeniului public.
  • Pe tot traseul linia electrică de înaltă tensiune se va proteja în tub PVC și se va posta pe peretele barajului și pe margine drumului forestier.
  • Din postul de transformare nr.1 se vor realize linii electrice de medie tensiune și se vor mai monta încă patru posturi de transformare.
  • Din fiecare post de transformare se vor realiza linii electrice de joasă tensiune, subterane și se vor monta firide de distribuție, pentru posibilitatea viitorilor consumatori de a se racorda la aceasta .

În anul 2007, zona Colibiţa a fost declarată arie protejată Sit Natura 2000 datorită peisajului, formelor de relief şi aquaturism. În 2010, aria protejată a fost atribuită în custodie Consiliului Local şi Ocolului Silvic Bistriţa Bârgăului.

- Publicitate -

Cuşma a fost inclusă în Reţeaua Ecologică Europeană Natura 2000 datorită existenţei  a unor populaţii trainice de carnivore mari (urs, lup, râs, pisică sălbatică), lucru care rezultă din inventarierile făcute de gestionarii fondurilor de vânătoare (Colibiţa, Tihuţa, Cuşma şi Budacu) în perioada 2005-2009, fonduri care se suprapun peste suprafaţa aflată în situl Natura 2000 Cuşma.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole