Aberant! Un fermier a luat bani europeni de 27 de ori intr-un an pe aceeasi masura

Caz aberant pe măsura 4.3! Într-o întâlnire cu fermierii, organizată de Clubul Fermierilor Români, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, a vorbit despre infrastructura de irigații și de măsura 4.3, prin care fermierii pot accesa bani europeni pentru a iriga. Potrivit șefului MADR, în anii precedenți au fost înregistrate situații aberante, când un fermier a primit de 27 de ori bani pentru aceeași măsură, în același an.

”Legat de măsura 4.3, știu ce s-a întâmplat în anii trecuți. Măsura 4.3 a fost creată pentru a putea utiliza bani europeni. Banii europeni nu pot fi utilizați, așa cum era până acum în PNDR, nu pot fi utilizați de către stat, ci doar de către persoane fizice sau juridice sau de către alte entități, precum organizațiile de udători. Erau foarte mulți fermieri care nu făceau parte din aceste organizații de udători și nu aveau acces la aceste programe de finanțare.

Mai mult, nu erau foarte bine calibrate încât, dacă infrastructura secundară respectivă deservea o suprafață mai mare, acel milion nu îți ajungea. Dar noi suntem țara extremelor și s-au întâmplat și alte aberații. Un beneficiar a beneficiat de această măsură de 27 de ori într-un an. Și atunci, lucrurile acestea trebuie corectate.

De aceea, prima măsură cu care am venit la Minister a fost aceea de a spune ”un beneficiar are voie să acceseze o singură dată o măsură”. Poate să acceseze toate măsurile în acel an, sau în ani succesivi să fie beneficiarul mai multor proiecte, dar nu poți să iei de 27 de ori bani pe aceeași măsură, iar alții să nu aibă acces”, a precizat Oros.

Șeful de la Agricultură a vorbit și despre discrepanța dintre cifrele raportate în ceea ce privește suprafețele irigate anul acesta, comparativ cu anii trecuți. Oros a subliniat că, în primăvară, când s-a dat drumul la apă pe canale, suprafața irigată a fost aceeași cu cea din anii precedenți, însă fosta conducere de la MADR a raportat de trei ori aceeași suprafață, pentru că de trei ori s-a introdus apa pe canale.

- Publicitate -

”De aceea, când am dat drumul la apă pe canale în luna mai, apa a ajuns pe suprafețe foarte reduse decât cele care erau pe hârtie. Nouă ni s-a spus că avem un sistem care ar putea iriga 826.000 hectare. Nu. Când am dat drumul la apă pe canale în primăvară, am irigat ceva mai bine de 200.000 hectare, exact cât au fost irigate și anii trecuți, doar că atunci s-a raportat de trei ori aceeași suprafață, că de trei ori s-a introdus apă pe canale. Noi, în mod real, cu lucrările care s-au finalizat anul acesta, avem undeva la 500.000 de hectare irigabile – prima udare. N-are rost să ne păcălim cu cifre”, a explicat Adrian Oros.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole