29 septembrie 2021 - 05:13

George Scarlat catre fermieri: ”Nu va mai faceti OUAI-uri! Statul va moderniza irigatiile”

George Scarlat, față în față cu fermierii! Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a deplasat în județul constanța pentru a se întâlni cu fermierii care au ieșit în stradă cu tractoarele să protesteze. Acesta le-a transmis agricultorilor să nu se mai asocieze în organizații de udători de apă pentru irigații (OUAI-uri).

Deși declarația poate părea una ciudată, având în vedere apelurile repetate ale oficialilor din Ministerul Agriculturii ca fermierii să se asocieze, secretarul de stat are și o explicație pentru spusele sale. Potrivit lui, fermierii nu ar mai fi nevoiți să aplice pentru fonduri speciale ca să irige, pentru că vor avea sisteme modernizate de stat.

”Avem o șansă unică! Vă garantez că ceea ce se va începe anul acesta va schimba în 5 ani foarte multe. Eu înțeleg, nu am cum să vă conving eu astăzi pe dumneavoastră. Rămâne să vedem!”, a spus oficialul MADR în fața fermierilor. Acesta le-a explicat celor ieșiți în stradă că, fiind la sfârșit de exercițiu financiar, anul acesta sumele sunt limitate, iar pentru sesiunea actuală de OUAI-uri au fost alocate 43 de milioane de euro.

”Vă spun ca informație pe care n-am mai spus-o, pe planul național de reziliență, avem posibilitatea noi, ca țară, declarând această infrastructură critică a României în ceea ce înseamnă schimbări climatice și securitate alimentară, să putem să modernizăm atât infrastructura principală de irigații cât și infrastructura secundară de irigație, dar, atenție, cea care este în administrarea statului. Cea pe care am predat-o către OUAI-uri, către fermieri va trebui pe Planul Național Strategic să prindem în continuare măsura 4.3 pe care o bugetăm”, a mai precizat George Scarlat.

Acesta le-a explicat fermierilor că statul are posibilitatea să modernizeze infrastructura de irigații și să o predea către fermieri și i-a îndemnat pe aceștia să nu mai aplice pentru constituirea OUAI-urilor, pentru că nu vor mai fi prea multe fonduri în noul Plan Național Strategic pentru măsura 4.3.