28 octombrie 2021 - 20:51

Scrijele din fructe uscate – rețeta din moși-strămoși cu care un tânăr antreprenor a dat lovitura

Un tânăr antreprenor are o mică afacere cu scrijelele din fructe uscate. Ideea scrijelelor de fructe ca la bunica s-a născut în anul 2015, la Iaşi, explică Bogdan Ghineț. El și alţi doi parteneri şi-au propus să aducă noilor generaţii sau să readucă generaţiilor actuale gustul copilăriei, al produselor care se făceau mai demult. 

Cei trei au început să facă scrijele – felii subţiri de fructe deshidratate în cuptoare speciale, fără conservare.
 
„Îmi propun să devină un brand cunoscut la nivel naţional şi internaţional, iar pe zona Moldovei să fie cel mai mare procesator de fructe. Îmi doresc să cresc producţia şi eficienţa, dar am nevoie de aproximativ un milion de euro strict pentru producţie“, spune Bogdan Ghineț. 
 
Fructele sunt achiziționate de la producători locali din zona Moldovei. La început a fost un partener cu care se lucra  pe partea de procesare. Între timp lucrurile s-au schimbat destul de mult. 
 
„În anul 2018, am câştigat o finanţare prin care am deschis punctul de lucru, în decembrie, în comuna Rebricea, din judeţul Vaslui“, precizează Ghineț. 
 
Scrijele de mere uscate sunt o sursa ideala de vitamine si minerale, fara un aport crescut de calorii si zaharuri si fara aditivi alimentari. Sunt delicioase in gustarile de zi cu zi, pentru retete de prajituri, checuri si cozonaci, sau servite in iaurt sau cu nuci la micul dejun.  
 
Scrijelele sunt și din caise, prune, gutui și recent din struguri și mure. Produsele sunt căutate atât la evenimentele la care participă, la târguri, în magazinele de proximitate, băcănii. Cei din alte orașe decât din Iași fac comenzi și le primesc prin curier.