BRGV Buzău: Scaietele de apă – planta minune folosită la ciorba „foi cu lapte”, o soluție durabilă pentru agricultură și alimentație

O plantă răspândită în flora spontană din centrul și estul Europei, dar și în partea asiatică (India, Japonia) este ingredientul principal al unui preparat tradițional din zona Lopătari – ciorba „foi cu lapte”. Este vorba despre Cirsium oleraceum, plantă cunoscută de sub denumirea populară de scaietele de apă, salată de râu sau salată de munte.

De ani buni, această plantă cu foliajul asemănător varietăților de varză reprezintă ingredientul principal la ciorba „foi cu lapte”, gătită în special în zona comunei Lopătari.

De altfel, acolo este și locul unde cercetătorii buzoieni de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) au și descoperit-o în urmă cu 5 ani, de când o au în cercetare.

„În 2019, echipa de cercetători a prelevat și introdus în programul intensiv de ameliorare specia Cirsium oleraceum, cunoscută popular sub denumirile de scaiete de salată, scaietele de apă, salată de râu și salată de munte. Planta a fost prelevată din albia minoră a pârâului Plostinii, care traversează satul cu același nume din comuna Lopătari. Specialiștii BRGV Buzău au evaluat din punct de vedere genetic genotipurile identificate în flora spontană, iar unul dintre acestea a fost ameliorat pentru a îmbunătăți uniformitatea și stabilitatea caracterelor. Astfel, planta poate fi cultivată atât în sistem intensiv, cât și în sistem ecologic”, anunță cercetătorii Băncii de Resurse Genetice și Vegetale Buzău.

Potrivit cercetătorilor, scaietele de apă reprezintă o alternativă viabilă de hrană sănătoasă, având o capacitate ridicată de adaptare la condiții extreme de mediu. Aceasta poate juca un rol important în contextul schimbărilor climatice, oferind soluții durabile pentru agricultură și alimentație.

„Cultura poate fi înființată prin semănat direct, fiind necesară o atenție deosebită la distanța dintre rânduri (minimum 120 cm) și între plante pe rând (50-60 cm). Planta se caracterizează prin rusticitate, fiind întâlnită chiar și pe soluri mlăștinoase, lângă albia râului. De asemenea, este considerată o plantă furajeră de interes pentru localnici, care o folosesc în hrănirea păsărilor și animalelor domestice”, mai spun cercetătorii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole