Săptămâna agricolă – Programe și anunțuri pentru fermieri în perioada 26 februarie-3 martie 2024

Săptămâna agricolă care tocmai s-a încheiat a venit cu noutăți variate. Planificarea ediției pentru anului 2024 a programului Casa Verde Fotovoltaice a fost definitivată, iar bugetul alocat programului este mai mare față de anul trecut. Seria veștilor bune pentru fermierii din sectorul vegetal continuă, deoarece au fost anunțate fonduri europene pentru achiziția de utilaje. Lucrătorii agricoli nu au fost anunțați doar despre acest sprijin financiar, dar MADR a clarificat și situația de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole. Nu în ultimul rând, situația se îmbunătățește și pentru apicultori. 

Ediția anului 2024 a programului Casa Verde Fotovoltaice va avea loc cel mai posibil în luna iunie, conform declarațiilor președintelui AFM, Laurențiu Neculaescu, în cadrul unui interviu pentru DC News. Bugetul alocat acestei ediții este mai mare decât cel de anul trecut, dar programul va urma același mod de desfășurare. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va oferi o finanțare de 20.000 de lei pentru aproximativ 100.000 de familii din toată țara. Pentru cei interesați, înscrierea se va face folosind aceeași aplicație ca în anul 2023. Cu toate acestea, va fi dedicată o singură înscriere pentru fiecare regiune anul acesta, comparativ cu ediția de anul trecut unde au fost dedicate trei zile.

Seria veștilor bune pentru fermierii din sectorul vegetal continuă și în această săptămână. Anul 2024 vine în ajutorul fermierilor cu un sprijin financiar însemnat, sub forma unor fonduri europene pentru achiziția de utilaje. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat lansarea unei sesiuni de depunere a proiectelor în acest sens, bazată pe submăsura 4.1 din vechiul PNDR. Instituția mai dispune de bani din perioada 2014-2022, iar peste 200 de milioane de euro vor fi dedicate fermierilor pentru simpla achiziție de utilaje. Acest demers a fost explicat în detaliu de către Cosmin Măglaș pentru AGRO TV, în cadrul emisiunii ,, Agricultura la Raport’’.

MADR a mai făcut un anunț important în săptămâna care tocmai s-a încheiat, referitor la procedura de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole. Pe platforma online a instituției, începând cu data de 01 martie 2024, a fost făcută publică aplicația Registrul unic naţional legat de circulaţia şi destinaţia terenurilor agricole situate în extravilan, sistem electronic, bazat pe criteriile legale. Aplicația oferă posibilitatea inițierii procedurilor prevăzute de Legea nr. 17/2014.

Nu în ultimul rând, Guvernul a adoptat în săptămâna care tocmai s-a încheiat Ordonanța de Urgență legată de implementarea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor suferite în anul 2023 de către apicultori, din cauza contextului geopolitic tensionat.

Valoarea totală a sprijinului financiar este de 59.866.000 lei (12.034.334 euro) pentru aproximativ 2.395.856 de familii de albine. Cuantumul unitar propus este de 25 lei, respectiv 5 euro/familia de albine, la un curs de schimb valutar de 4,9746 lei/euro, transmis de Banca Națională a României la data de 29 decembrie 2023. 

Este dificil de spus care va fi prognoza agricolă pentru următoarele săptămâni, dar putem dezvălui prognoza meteo pentru săptămâna 04.03.2024-11.03.2024. Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice și nord-vestice, dar mai ales în nordul Carpaților Orientali, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Pentru a afla mai multe detalii referitor la fiecare subiect în parte, puteți accesa următoarele link-uri:

https://agro-tv.ro/cand-se-lanseaza-programul-casa-verde-fotovoltaice-2024-si-care-sunt-conditiile/
https://agro-tv.ro/madr-anunt-important-terenuri-agricole/
https://agro-tv.ro/fonduri-europene-pentru-achizitia-de-utilaje-cati-bani-pune-afir-la-bataie/
https://agro-tv.ro/apicultori-schema-de-ajutor-de-stat-de-12-mil-euro/

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole