Cazurile de pesta micilor rumegătoare continuă să se răspândească în fermele de ovine din județele Tulcea și Constanța. Un alt subiect important este faptul că fermierii ar putea beneficia de o amânare a creditelor pentru a își putea înființa culturile de toamnă, conform ministrului Agriculturii. Vești bune și pentru apicultori, deoarece vor putea avea parte de un sprijin financiar însemnat.
Cazurile de pesta micilor rumegătoare continuă să se înmulțească. În urma cazului depistat în localitatea Baia din județul Tulcea, alte cazuri au fost înregistrate în județele Constanța și Tulcea. Numărul de ovine și caprine infestate este de 150.000, potrivit vicepreședintelui ANSVSA, Dănuț Pale.
Această situație a creat îngrijorări în rândul crescătorilor de ovine, deoarece exportul reprezintă pentru mulți principala sursă de venit, iar sistarea exportului ar reprezenta pentru mulți o cumpănă financiară majoră. Ministrul Agriculturii a declarat în cadrul emisiunii ,,Agricultura la Raport’’ faptul că acest lucru nu se va întâmpla.
„Vă spun un lucru: cât o să fiu ministru al agriculturii, eu nu voi semna niciodată pentru a sista exportul de ovine de pe teritoriul României. Cu orice risc! De ce spun acest lucru? Pentru că, pe cale diplomatică, atât eu, cât și și domnul premier (Marcel Ciolacu – n.r.), atât în Emiratele Arabe, cât și în Arabia Saudită, în Maroc, am fost să deschidem aceste piețe. Doi: în momentul de față, lucrurile (legate de focarele de PMR din județele Tulcea și Constanța – n.r.) sunt sub control. Toată această zonă a fost izolată și, astăzi (joi, 25 iulie – n.r.), – chiar vreau să fac un anunț în premieră –, un vas cu 15.000 de ovine a plecat din Portul Constanța la export către țările arabe. Adică lucrurile sunt foarte clare, știu că tot ceea ce înseamnă parte de boli cade în sarcina ANSVSA, care nu este nici măcar în coordonarea Ministerului Agriculturii, dar spun un lucru: atâta timp cât este vorba de fermieri ministrul agriculturii va fi lângă ei tot timpul”, a declarat ministrul Agriculturii pentru Agro TV.
Fermierii autohtoni au avut parte de probleme grave și anul acesta, majoritatea fiind cauzate de seceta severă. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a precizat pentru Agro TV faptul că fermierii ar putea avea parte de o amânare a creditelor pe un an, pentru a își putea continua activitatea.
,,Am avut o primă discuție cu băncile la MADR, le-am arătat situația, nu aveau situația privind seceta și suprafața calamitată din acest an. Creditele care au fost date către fermieri, garantate de stat, prin Agro IMM Invest, prin Creditul Fermierului, toate au scadență în luna octombrie. Nu cred că le convine nici băncilor să aibă credite neperformante și să încerce să recupereze acești bani. Le-am dat termen o săptămână și jumătate să vină cu o soluție. (…) Aștept propunerile băncilor și bineînțeles că voi veni cu o soluție clară’’, a declarat ministrul Agriculturii pentru Agro TV.
Un alt subiect este dat de faptul că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță apicultorii că, până la data de 31 iulie 2024 inclusiv, să depună cererile de plată şi restul actelor necesare pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2024 din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat.
Suma alocată apicultorilor pentru anul 2024 este de 12.163.260 euro, din care 50% contribuția Uniunii Europene și 50% contribuția României, de la bugetul de stat, conform comunicatului remis redacției Agro TV.
Este dificil de spus care va fi prognoza agricolă pentru următoarele săptămâni, dar putem dezvălui prognoza meteo pentru săptămâna 29.07.2024-04.08.2024.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în zonele sud-vestice, dar și ușor mai coborâte în extremitatea de nord-est a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile intracarpatice, precizează ANM.
Pentru a afla mai multe detalii referitor la fiecare subiect în parte, puteți accesa următoarele link-uri:
https://agro-tv.ro/noi-cazuri-de-pesta-in-fermele-de-oi-si-capre-din-romania-150-000-de-animale-ucise/
https://agro-tv.ro/miza-mare-pe-exportul-de-ovine-ce-risca-ministrul-barbu/
https://agro-tv.ro/credite-amanate-pana-in-august-2025-masura-de-la-ministerul-agriculturii-pentru-fermierii-romani/
https://agro-tv.ro/apia-apel-urgent-catre-apicultori-in-joc-12-mil-euro/