19 septembrie 2021 - 19:54

VIDEO Haos în fermele din Buzău. Samsarii au vândut masiv animale bolnave de pestă porcină

Autoritățile sanitar-veterinare au intrat în alertă din cauza unei familiii de samsari care, ar fi comercializat, ilegal, porci, din mai multe județe învecinate, generând astfel mai multe focare de pestă porcină africană, anunță publicația online informatiabuzaului, citând autoritățile buzoiene.

Samsarii de porci provin dintr-o comunitate cunoscută în județele învecinate Buzăului, care se ocupă de ani buni cu achiziția și vânzarea suinelor.

Samsarii sunt acuzați de achiziționarea, la prețuri insignifiante, de animale infectate cu pestă porcină, care ulterior erau duse într-o fermă de lângă Râmnicu Sărat, de unde plecau rapid către vânzare. Animalele care se vindeau din această fermă nu erau testate sanitar veterinar, supunând astfel cumpărătorii unor riscuri extreme.

Activitățile de vânzare trebuie supuse unor controale și norme de siguranță alimentară, care sunt de-a dreptul draconice, mai ales acum, în contextul epidemiei de pestă porcină africană declarată atât la scară națională, cât și în multe alte țări.

Cu toate acestea, samsarii au ignorat restricțiile impuse și au continuat comercializarea porcilor. Vânzarea masivă de astfel de animale, nesupuse controalelor sanitar veterinare, au creat haos în fermele de pe raza județului Buzău.

Activitățile ilegale de transport și vânzare a animalelor vii s-au derulat chiar sub nasul autorităților de tot felul, care, ori au fost tacit complice, ori au ignorat fenomenul.

După apariția mai multor focare de pestă porcină africană apărute în mod inexplicabil pe raza județului, inspectorii DSVSA au organizat mai multe controale și, implicit, un flagrant. Urmând firul informațiilor, autoritățiile au identificat ferma improvizată de lângă Râmnicu Sărat, dintr-un grajd al CAP ca fiind sursa focarului PPA care s-a răspândit în tot județul.

Tot în urma controlului s-a stabilit că aceste activități ilegale, se derulau de luni bune, fără ca oamenii legii să le identifice.

Potrivit unor surse din cadrul DSVSA Buzău, activitatea ilegală a a samsarilor, a fost blocată în totalitate, după acțiunile de control.

Specialiștii DSVSA au avut confirmarea traficului ilegal de suine, la scurt timp după producerea unui accident, pe DN2E85, în care un martor a filmat o dubă plină cu 10 porci care s-a răsturnat pe câmpul din apropiere.

Sub privirile martorilor, animalele au fost fugărite pe câmp pentru a fi prinse și mai apoi livrate ”beneficiarilor ”.

Ancheta deschisă de către DSVSA Buzău este abia la început, existând suspiciuni rezonabile, că acest grup infracțional a fost sprijinit logistic și moral de mai multe persoane, care deja au fost identificate.

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Dr. Iulian Moca, susține că sursa focarelor de PPA a fost identificată, însă ancheta epidemiologică va confirma acest lucru în zilele ce urmează. 

”Până la această oră există suspiciunea unui focar de PPA însă, pâna la finalizarea anchetei epidemiologice nu putem afirma cu certitudine că acea exploatație poate fi sursa de difuzare a virusului pestei porcine africane către alte exploatații non-profesionale”, precizează dr. Iulian Moca.

”La această dată, pe raza județului Buzău, evoluează 14 focare active de PPA” a mai precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău. 

Dosarul ar putea fi preluat de organele superioare, ținând cont de gravitatea extremă a faptelor comise de traficanți.