4 august 2021 - 22:49

Samsar condamnat la închisoare după ANI de ȚEPE date fermierilor

După faptă și răsplată! Un samsar de ovine care a înșelat ani la rând mai mulți crescători de ovine a ajuns, în sfârșit, în fața autorităților. Potrivit monitorulbt.ro, bărbatul în vârstă de 29 de ani a înșelat mai mulți crescători de ovine din județul Botoșani, cărora le-a luat oile din bătătură, dar nu le-a mai achitat nici până în ziua de azi.

Potrivit autorităților, nu mai puțin de nouă persoane, majoritatea din zona Flămânzi – Frumușica – Prăjeni, au fost identificate ca victime ale aceluiași individ. Astfel, potrivit lor, începând cu anul 2014, Paul Alexandru Spân – Chirlejan, originar din județul Bistrița, s-a apucat de afacerile cu animale, fiind interesat cu precădere de ovine. Tânărul căuta fermieri dispuși să vândă animale, le spunea că vrea să-și mărească ferma și negocia cu aceștia, stabilind că le va livra banii ulterior.

Samsarul creea impresia că este de bună credință în fața fermierilor, spunând că deține suprafețe mari de terenuri și le prezenta și documentația pentru primirea subvențiilor APIA. Astfel, crescătorii de ovine credeau că își vor primii banii pe animale după ce bărbatul își încasa sumele atât pentru terenuri, cât și pentru animale. Doar că banii nu doar că nu mai erau achitați niciodată, dar bistrițeanul revindea animalele la scurt timp după.

Așa a procedat și în 2016, când în plasă i-au căzut niște crescători de ovine din Botoșani. Aceștia s-au văzut și fără animale, și fără bani, iar acest samsar nu mai era de găsit pe nicăieri, așa că singura soluție a lor a fost să meargă la poliție. Ancheta a fost deschisă și a durat până anul acesta, când bistrițeanul a fost, în sfârșit, prins și trimis în judecată pentru înșelăciune.

Este important de precizat faptul că samsarul a procedat la fel în mai multe județe din țară, el fiind judecat, în prezent, în Botoșani, Alba, Mureș și Bistrița-Năsăud. Potrivit anchetatorilor, în momentul când tânărul era prins, el cerea timp pentru a se înțelege cu victimele și a-și plăti datoriile. Autoritățile au descoperit că, pe lângă țepele date fermierilor, acesta nu deținea nici terenurile pe care pretindea că le are, iar subvenția APIA a cerut-o o singură dată, cererea fiind respinsă pentru neîndeplinirea criteriilor. 

Tânărul samsar a fost condamnat deja la un an și opt luni de închisoare într-un alt dosar, însă sentința nu este definitivă.