29 iulie 2021 - 21:35

Ce animale au preferat să sacrifice românii în 2020. Miza – sectorul porcine

În 2020, comparativ cu 2019, potrivit datelor agregate de experții Institutului Național de Statistică (INS), numărul sacrificărilor la porcine s-a majorat, la fel și în cazul ovinelor și caprinelor.

În contrapartidă, în același interval de timp, nivelul abatorizărilor bovinelor și păsărilor s-a micșorat.

Statisticile INS relevă că, doar în decembrie 2020, față de aceeași lună a lui 2019, numărul sacrificărilor și greutatea în carcasă au crescut la ovine și caprine, iar la bovine, porcine și la păsări au scăzut.

La specia porcine, în mod tradițional cea mai consumată carne din România, în 2020 s-au sacrificat 4,528 milioane de capete, cu 3,2% mai multe față de anul anterior. Producția de carne de porc consemnată a fost de 410.893 tone în 2020, față de 401.793 de tone în 2019.

În ceea ce priveşte sacrificarea ovinelor şi caprinelor, datele agregate ale INS vorbesc de un total de 7,36 milioane de capete în 2020, în creştere faţă de 2019 cu 25%. Anul trecut s-a obţinut o producţie de carne din aceste specii de 87.005 tone, comparativ cu 56.254 de tone în 2019.

Tot anul trecut au fost sacrificate 566.000 de capete de bovine, în scădere cu 13,1% faţă de 2019. Producţia de carne obţinută în 2020 de la animalele sacrificate a ajuns 93.537 tone, faţă de 89.284 tone în 2019.

Conform datelor INS, sacrificările de păsări au depăşit 291,1 milioane de capete, în scădere cu 2,9% faţă de 2019. Producţia de carne obţinută a fost de 490.234 tone, faţă de 496.839 de tone în 2019.

Greutatea medie în carcasă consemnată în 2020 a fost de 165,3 kilograme la bovine, 90,7 kilograme la porcine, 11,8 kilograme la ovine/caprine şi 1,7 kilograme la păsări.

3,9 milioane de capete porcine sacrificate în 2019

În România există un deficit comercial major pe segmentul cărnii de porc, importurile crescând an de an, iar exporturile fiind practic inexistente. Deficitul comercial este estimat la un miliard de euro de reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România şi datelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Mai exact, din cauza pestei porcine africane, România mai exportă doar produse procesate, realizate cu materie primă din import, un model similar lohnului din textile.

România a avut în 2019 un efectiv de 3,9 milioane de capete de porcine şi a produs aproximativ 30% din necesarul de consum total al populaţiei, iar principala ţară din care importă carne este Germania.

După ce primul caz de PPA din România a fost depistat la finalul lunii iulie 2017 şi până în prezent au fost sacrificaţi peste 540.000 de porci, potrivit datelor ANSVSA. Oficialii din industrie spun că pesta porcină a dus ca importul de carne de porc să crească de la 40-50% la 75% din totalul consumului.