28 octombrie 2021 - 19:49

Comuna Micăsasa – motivul morții a 27 de porcine

Luni, 8 februarie 2021, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sibiu a identificat un focar de pestă porcină africană (PPA) în comuna Micăsasa, județul Sibiu.

Ca atare, autoritățile citate au decis uciderea preventivă a 27 de suine din localitate și au întocmit ulterior dosarul de despăgubire.

„Vă informăm că în data de 08.02.2021, pe raza judeţului Sibiu, a fost identificat un focar de pestă porcină africană, în comuna Micăsasa. Ca urmare a confirmării acestui focar a avut loc Şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.

În cadrul şedinţei s-a prezentat planul de măsuri şi a fost adoptată decizia comună cu judeţul Alba conform căreia (…) s-au aprobat următoarele: localităţile aflate în zona de protecţie sunt: Micăsasa şi Ţapu; fondurile de vânătoare aflate pe raza zonei de protecţie sunt: F.V. 28 Bazna şi F.V. 27 Şeica Mică.

Localităţile aflate în zona de supraveghere sunt: Şoroştin, Şeica Mică, Şeica Mare, Agârbiciu, Axente Sever, Copşa Mică, Chesler şi Văleni toate în judeţul Sibiu şii localităţile Făget, Tăuni, Valea Lungă, Lodroman, Glogovet, Lunca, Gorgan şi Cenade din judeţul Alba; fondurile de vânătoare aflate pe raza zonei de supraveghere sunt: F.V. 27 Şeica Mică, F.V. 26 Şeica Mare, F.V. 29 Valea Viilor – din judeţul Sibiu şi F.V. 28 Jidvei, F.V. 31 Valea Lunga şi F.V. 30 Cergău – din judeţul Alba”, se menționează într-un comunicat al Prefecturii Sibiu.

Numărul focarelor crește în județul Sibiu

Nu mai devreme de miercuri, 3 februarie 2021, pe fondul confirmării unui focar de PPA în comuna Gura Râului, Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu aproba planul de măsuri. Conform acestuia, localităţile aflate în zona infectată erau: Sibiel, Săcel, Cristian, Orlat, Fântânele, Poplaca, Răşinari şi Gura Râului, iar fondurile de vânătoare din zona afectată sunt F.V.13 Gura Râului, F.V. 12 Răşinari, F.V.21 Şilimbăr şi F.V.14 Sălişte.

De asemenea, localităţile aflate în zona tampon sunt Tilișca, Galeş, Sălişte, vale, Rusciori, Cisnădioara şi Râu sadului.

„Măsurile de control ale bolii sunt puse în aplicare imediat şi se menţin pentru 12 luni de la constatarea ultimului caz de PPA la porcii mistreţi în zona infectată determinată; aceste masuri de control rămân în vigoare pentru cel puţin încă 12 luni”, transmitea Prefectura Sibiu.

Măsurile presupuneau examinarea porcilor sălbatici împuşcaţi de vânători sau găsiţi morţi prin testări de laborator, inclusiv cu ajutorul unor anchete epidemiologice pe categorii de vârstă, eliminarea porcilor sălbatici găsiţi morţi sau împuşcaţi, prin neutralizare, şi ancheta epidemiologică efectuată asupra fiecărui porc sălbatic găsit mort sau împuşcat.

Apelul autorităților

Confirmarea și evoluția în anul 2021 a PPA, la un număr însemnat de porci domestici crescuți în exploatațiile non-profesionale ale populației în județul Sibiu, impune avertizarea din a nou crescătorilor de animale din specia suină, cu privire la evoluţia acestei boli şi a măsurilor de prevenire şi combatere ce se impun pe teritoriul judeţului.

Acesta era semnalul de alarmă tras de autoritățile sibiene încă din 7 ianuarie a.c.

În prezent, mai precizau autoritățile de resort, județul se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de focare de PPA, fapt datorat în principal deținerii de animale din specia suină, neidentificate, neînregistrate în baza de date și a căror trasabilitate nu poate fi verificată și certificată.

Deplasările fermierilor în zone unde evoluează boala la mistreți (vânători, activități forestiere și agricole), fapt care, coroborat cu nerespectarea normelor minime de biosecuritate, poate genera contaminarea gospodăriilor care dețin porcine, reprezintă un alt motiv pentru creșterea numărului de focare în județul Sibiu.

Neanunțarea medicului veterinar arondat, în situația în care se constată modificări ale stării de sănătate a animalului, uneori chiar tăinuirea apariției unor semne de boală sau a mortalităților la porcine, dar și constatarea cazurilor de ucidere porcine în gospodărie, fără un control sanitar veterinar, precum și abandonarea cadavrelor de suine pe terenuri agricole din limitroful localităților reprezintă alte cauze ale perpetuării infecțiilor cu PPA.

Comerțul clandestin cu porcine, animale provenite în principal, din zone supuse restricțiilor sanitare veterinare ca urmare a evoluției acestei boli și iresponsabilitatea unor deținători de suine de a vinde animalele, din disperare sau chiar cu rea intenție, în momentul semnalării unor aspecte privind alterarea stării de sănătate ale acestora, au mai fost enumerate de autorități ca motive de majorare a focarelor de PPA în județul Sibiu.

Nu în ultimul rând, un motiv al creșterii numărului de cazuri de pestă porcină africană este existența unor persoane neautorizate, care, cu scopul obținerii unor foloase materiale, încalcă prevederile legale cu bună știință și care, aduc și răspândesc boala în județ sau chiar în afara acestuia.