O nouă veste proastă pentru crescătorii de animale! Bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a fost diminuat considerabil în 2025, față de anul precedent. Sumele alocare acțiunilor ANSVSA au scăzut cu aproape o treime, fapt care pune în pericol buna desfășurare a tuturor activităților care asigură sănătatea animalelor și siguranța alimentară pe întreg teritoriul țării, susțin fermierii, medicii veterinari, dar și unii parlamentari.
”La votul pe bugetul național, am adus în discuție o problemă foarte importantă, și anume bugetul pentru ANSVSA pe anul 2025. Bugetul este cu 30% mai mic față de anul trecut, nu mai luăm în calcul costurile cu vaccinuri și cu materiale pe care le folosesc veterinarii, și am spus că această subfinanțare pune în pericol siguranța alimentelor, a sănătății animalelor și capacitatea României de a-și menține exporturile de produse. Riscăm să avem o situație de genul acesta cu aceste tăieri bugetare, pentru că controalele oficiale devin imposibile, iar românii nu vor mai avea nicio garanție că aceste alimente sunt sigure. Am făcut un apel și către premierul Ciolacu să țină cont și să aloce fonduri către cei de la ANSVSA, pentru că și asociația cabinetelor veterinare a tras un semnal de alarmă. Reducerea finanțării afectează mii de fermieri”, a explicat Sebastian Cernic, președintele Comisiei de Agricultură din Senat, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Și fermierii sunt nemulțumiți de această decizie și avertizează că o astfel de decizie ar putea avea consecințe grave atât asupra activității medicilor veterinari din teritoriu, dar și asupra activității crescătorilor de animale.
”Problema este mult mai gravă, deoarece din cauza bugetului redus, în orice moment se pot stopa acțiunile sanitar veterinare. Va fi un pericol real pentru fermele de animale și nu numai, pentru siguranța alimentară. Nu ne putem juca cu aceste tăieri din sectoare care sunt vitale. Noi ne bucuram că ANSVSA ne-a făcut un cadou anul acesta, pentru că în Programul Strategic sunt gratuite acțiunile veterinare nu numai în gospodăriile individuale, ci și la societățile comerciale, ceea ce este mare lucru, dar degeaba dacă le stopăm la jumătatea anului. Să taie din alte părți, dar nu de la siguranța alimentară”, a precizat Constanța Ștefan, președinta asociației Țara Loviștei.
Totuși, deși reprezentanții ANSVSA recunosc diminuarea bugetului, semnalele către fermieri rămân pozitive. Conducerea autorității susține că are toate garanțiile că acțiunile sanitare veterinare vor fi finanțate pe tot parcursul anului.
”În momentul de față este un buget diminuat față de cel de anul trecut, dar promisiunile sunt clare din partea premierului României și din partea ministrului finanțelor, că până la sfârșitul anului, tot ceea ce înseamnă acțiuni sanitar veterinare obligatorii, menite să mențină integritatea teritoriului, atât pentru partea de sănătate animală, dar și partea de siguranță a alimentelor, se vor implementa la nivel național”, a precizat vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, pentru AGRO TV.
Un răspuns
ANSVSA este o poveste , o gluma proasta la adresa fermierilor , un izvor nesfârșit de norme , protuberatii absolute , avem procese verbale și la hârtia igienică !Chiar citeam ca au deschis EI piața în Cuba , o măgărie fără scrupule , meritul fiind al agentului economic , nicidecum al lor ! Ei pur și simplu s-au băgat ca musca în lapte !Oamenii ăștia nu merită nici 25 %din fonduri , sunt total împotriva fermierilor, asta este realitatea !