20 octombrie 2021 - 01:23

România riscă interzicerea TUTUROR exporturilor! George Scarlat AVERTIZEAZĂ

România riscă interzicerea exporturilor la toate produsele agroalimentare, atrage atenția președintele Comisiei de Agricultură din Senat, George Scarlat. În emisiunea ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea, fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii a vorbit despre problemele economice cu care s-ar putea confrunta țara noastră, dacă nu luăm măsuri drastice pentru eradicarea pestei porcine africane. 

”Fac un apel către toată opinia publică din România. Această pandemie de pestă porcină africană este problema României! Vreau să le atrag atenția tuturor decidenților politici, de la Parlament, prim-ministru, până la crescătorii de porci, că ne paște un risc maxim! Riscăm să intrăm în partea a patra din punct de vedere al condițiilor care sunt impuse de către Comisia Europeană. Asta înseamnă să nu mai iasă niciun produs agroalimentar din România. Acesta este riscul și acolo va fi bumerangul economic”, a explicat Scarlat.

Senatorul de Galați a mai subliniat că țara noastră are deja un deficit uriaș în comerțul cu produse agroalimentare, iar acesta crește de la un an la altul. Deficitul vine, în principal, din faptul că România exportă materie primă și importă produse finite, cu valoare adăugată mare. În acest context, o interzicere a exporturilor ar reprezenta un adevărat dezastru pentru țara noastră.

”Deja avem deficit pe balanța comercială, gândiți-vă ce ar însemna să nu mai putem să scoatem nici măcar o tonă de grâu sau orice produs. Acestea sunt pericolele care ne pasc, nu faptul că nu vrea samsarul să se autorizeze”, a mai spus Scarlat.

Afirmațiile sale vin în contextul în care mulți crescători de porci s-au plâns în ultimele zile de Ordinul 24/2021, publicat în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii, care clasifică tipurile de exploatații de suine în două categorii:

  1. exploataţie noncomercială de suine – exploataţie de subzistenţă de creştere a suinelor pentru consum familial, cu un efectiv de maximum 5 capete porci la îngrășat înregistrate în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (S.N.I.I.A.) și care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului;
  2. exploataţie comercială de suine – exploataţie de creștere a suinelor înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, indiferent de numărul de suine, care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate şi este autorizată sanitarveterinar, deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului.