Adrian Oros, mesaj pentru legumicultori! România ia modelul Franței pentru sprijinul producătorilor

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a vorbit la Paris depsre întâlnirea cu omologul său din Franța, în care a abordat mai multe subiecte de interes pentru fermierii români. Printre altele, șeful MADR a precizat că țara noastră se va inspira din rețeaua franceză de depozite, pentru a construi un sistem similar și pentru producătorii români.

„La întâlnirea cu omologul meu francez am abordat două seturi de problematici. Prima s-a referit la negocierile privind noua politică agricolă comună, noul program naţional strategic pe care fiecare ţară îl creionăm acum şi modul cum integrăm strategiile Comisiei privind biodiversitatea, strategia Farm to Fork şi Green Deal-ul.

Chiar la începutul săptămânii trecute, la Luxemburg, am negociat aproape 48 de ore şi ne-am sprijinit reciproc, în sensul că am obţinut fiecare ţară cam ceea ce doream. Noi am vrut să menţinem sprijinul cuplat, voluntar, am vrut să menţinem ajutorul naţional tranzitoriu, am vrut să schimbăm data de referinţă pentru acordarea acestui ajutor naţional tranzitoriu şi toate aceste lucruri le-am obţinut. De asemenea, am vrut să obţinem o flexibilitate pe aceste ecoscheme care se vor aplica în strategia Green Deal, astfel încât să nu riscăm să pierdem sume importante din Pilonul I, aceste ecoscheme fiind obligatorii pentru ţările membre, dar voluntare pentru fermieri.

Am căzut de acord că trebuie să facem în cele două ţări şi în Europa o agricultură responsabilă, să utilizăm cele două resurse importante, apa şi pământul, pe care le-am moştenit, în mod responsabil, şi avem obligaţia să le lăsăm la fel şi pentru cei care vin după noi. De aceea vom aplica acest Green Deal, în aşa fel încât strategia Farm to Fork şi biodiversitatea să-şi atingă scopul

Noi avem câteva priorităţi în care Franţa ne poate ajuta, unde au tradiţie, şi anume, ferma de familie. Noi vrem să consolidăm ferma de familie şi Franţa are o tradiţie foarte mare în acest lucru. Am convenit să utilizăm experienţa lor. De asemenea, o cooperare foarte bună pe ceea ce înseamnă învăţământul tehnic agricol şi cercetarea agricolă”, a precizat ministrul agriculturii la Paris.

De asemenea, Oros a mai anunţat că doi colegi ai săi, doi secretari de stat, vor ajunge în Franţa pentru a vedea cum funcţionează reţeaua franceză de depozite de produse agricole.

- Publicitate -

„Mâine, doi colegi de-ai mei, foarte important, doi secretari de stat, vin în Franţa, pentru că vrem să dezvoltăm şi noi o reţea de depozite în care să preluăm, să depozităm şi să distribuim produse româneşti. În Franţa există aşa ceva încă din 1960, iar colegii mei vor vedea cum funcţionează acest sistem în Franţa pe care şi noi vrem să-l adoptăm”, a mai spus Oros.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole