22 ianuarie 2022 - 12:59

MADR: Vom construi 8 depozite regionale pentru fermierii romani

Planul Național de Investiții în Agricultură și Industria Alimentară, instrumentul prin care se vor aloca sume importante mai multor domenii, a fost explicat în exclusivitate la AGRO TV de către George Scarlat, ministru secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Iată câteva dintre principalele direcții ale acestui plan.

”În ceea ce privește îmbunătățirile funciare, sunt prevăzuți bani ce vor fi destinați investițiilor pentru combaterea eroziunii solului. Este mare nevoie de proiecte pentru crearea unor rețele de perdele forestiere bine făcute. Suma de care vorbim este de 500 de milioane de euro. A mai existat măsura 8.1, cea care oferea această posibiltate, însă nu a fost accesată de către fermieri, deși beneficiul pe care aceste perdele îl aduc agriculturii este unul important”, a subliniat ministrul secretar de stat.

Un alt mare neajuns de care se plâng fermierii este cel legat de spațiile de depozitare a recoltelor. Și el este prins în Planul Național de Investiții în Agricultură.

”O componentă importantă se referea la investiții în 8 depozite regionale de produse agricole. O platformă unde să se facă atât colectarea, cât și depozitarea, dar și o eventuală procesare și distribuția acestora. Suma este de 120 de milioane de euro. Micul fermier știe să producă, dar trebuie să fie mult mai prezent în piață”, a mai precizat George Scarlat.

Alți 48 mil euro vor fi destinați achiziției de echipamente de irigat cu tot ce includ ele, pentru a combate pe viitor episoadele de secetă, mai ales în contextul pierderilor mari înregistrate de către fermieri în acest an, din cauza secetei pedologice.

Autor: Elena Picu