România – program de 232 de milioane de euro pentru acvacultură și pescuit!

Comisia Europeană a adoptat programul Fondului european pentru pescuit, afaceri maritime şi acvacultură (EMFAF) pentru România, destinat implementării politicii comune în domeniul pescuitului.

Fondurile totale alocate României prin acest program sunt de 232 milioane de euro pe parcusul următorilor şase ani, din care contribuţia UE va fi de 162,4 milioane de euro, se arată într-un comunicat de presă al executivului comunitar, citat de AGERRES.

„Sunt încântat să anunţ adoptarea programului EMFAF pentru România, care va sprijini investiţiile durabile în acvacultură şi pescuit, accelerând tranziţia ecologică şi digitală a sectorului în România. Programul va contribui, de asemenea, la priorităţile de politică ale UE în Marea Neagră, prezentate în strategiile «European Green Deal», «Farm to Fork» şi «Biodiversity», prin sprijinirea protecţiei şi refacerii biodiversităţii şi ecosistemelor acvatice şi prin sprijinirea tranziţiei energetice a economiei româneşti”, a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.

Din cele 162,4 milioane de euro care reprezintă contribuţia UE, 24% va fi dedicată pescuitului sustenabil, 47% va fi investită în acvacultura sustenabilă şi în procesare şi comercializare, iar 23% va fi dedicată economiei albastre sustenabile în regiunile de coastă, insulare şi interne, toate acestea contribuind la obiectivele de mediu şi climatice ale UE.

Potrivit reprezentanților Comisiei Europene, programul va sprijini, printre altele: investiţiile pentru respectarea obligaţiei de debarcare şi modernizarea infrastructurii de pescuit; politicile de conservare a pescuitului; eficienţa energetică şi decarbonizarea în sectorul pescuitului şi al acvaculturii; încetarea temporară a activităţii legată de obiectivele politicii de conservare şi de criza de sănătate publică; sprijinul pentru pescuitul costier la scară mică; investiţiile în proiecte de acvacultură durabilă; sprijinul pentru noile organizaţii de producători; compensaţiile pentru serviciile de mediu; controlul pescuitului şi colectarea de date pentru punerea în aplicare a politicii comune în domeniul pescuitului; inovarea; dezvoltarea durabilă a zonelor de coastă şi a zonelor interioare în contextul economiei albastre prin intermediul grupurilor de acţiune locală. 

Citește și: Nu mai are Delta pește! Ce spune guvernatorul Rezervației

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole