Nu mai are Delta pește! Ce spune guvernatorul Rezervației

Semnalele care vin din Delta Dunării privind resursele de pește, în special din speciile cu valoare comercială, sunt din ce în ce mai îngrijorătoare.

După informațile privind scăderea dramatică a resursei de pește din „patria șalăului” – complexul lagunar Razim-Sinoe, veștile proaste continuă să vină și din alte zone ale Deltei. Potrivit guvernatorului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Gabriel Marinov, complexul Somova-Parcheş din este zona în care pescarii înregistrează cele mai mici capturi şi are nevoie urgentă de lucrări de renaturare, informează AGERPRES.

Marinov şi-a exprimat îngrijorarea că în zonă nu mai este peşte, precizând că cei aproape 40 de pescari care-şi desfăşoară activitatea în complexul Somova-Parcheş au prins în primele nouă luni ale anului doar 4 tone de peşte, faţă de o medie anuală de circa 30 de tone.

„Întreg acest complex care însumează 9.150 de hectare are nevoie urgentă de lucrări de renaturare şi repopulare cu specii din categoria celor cu valoare comercială, crapul, ştiuca, somnul şi şalău, lucrări care nu se pot realiza decât cu sprijinul acestora (al pescarilor, n.red). (…) Odată cu renaturarea zonei şi cu repopularea complexului, putem crea acolo condiţiile reproducerii naturale, astfel încât acest complex să devină în viitorul nu foarte îndepărtat, în maximum trei, cinci ani, un rezervor natural pentru restul Deltei, un rezervor de faună piscicolă specifică rezervaţiei”, a precizat Gabriel Marinov.

Guvernatorul Rezervației a adăugat, însă, că transformarea complexului Somova-Parcheş nu se poate face decât cu sprijinul pescarilor, numai că aceştia trebuie să renunţe la activitatea de pescuit în zonă.

- Publicitate -

Potrivit acestuia, pentru repopularea cu pește a complexului este nevoie de o ecluză şi două stăvilare pentru a controla accesul apei din Dunăre în zonă.

„Vor trebui luate măsuri mult mai grabnice şi probabil radicale. Vorbim de un număr de pescari relativ mic, 40 de pescari comerciali, dar nu putem lua nicio măsură până nu găsim o alternativă la activitatea acestora. Orice interdicţie nu poate fi luată în discuţie decât alături de compensaţii materiale. Dar pe lângă ele va trebui să regândim pe termen mediu şi lung reconversia lor profesională şi includerea lor în activităţi de cu totul alt gen decât pescuitul, iar cele de prezervare a resursei piscicole le văd foarte posibile”, a mai spus Marinov.

Acesta a adăugat că viitoarele compensaţii financiare care se vor da dacă activitatea de pescuit va fi suspendată vor ţine cont de capturile înregistrate de fiecare pescar.

Administrația Rezervaţiei Biosferei Delta Dunări derulează începând de anul trecut un proiect finanţat cu fonduri europene care are ca obiectiv îmbunătăţirea condiţiilor hidrologice din complexele Şontea-Fortuna, Matiţa-Merhei şi Somova-Parcheş. Având un buget total estimat de aproximativ 35,91 milioane de lei, proiectul vizează decolmatarea a circa 93 de kilometri de canale şi ar urma să se încheie la finele anului viitor. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole