Robert Chioveanu (ANSVSA): ”Trebuie sa constientizam dezastrul economic in care ne aflam”

Directorul ANSVSA, declarații de ultimă oră! Pesta porcină africană (PPA) continuă să se extindă pe teritoriul României și să decimeze efectivele de porci din întreaga țară. Dezastrul economic produs de acest virus este fără precedent, iar industria cărnii de porc din România este în cădere liberă. Despre acest subiect a vorbit și președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

”Într-adevăr, astăzi avem un număr de 520 de focare pe teritoriul României. Sunt afectate 40 de județe. Anul trecut aveam 1.700 de focare, anul acesta avem 520, dar asta nu înseamnă că virusul a scăzut și nu-și mai face treaba acolo unde se instalează. Lupta cu virusul PPA nu este numai în sarcina ANSVSA. Putem spune că ANSVSA, fără sprijinul celorlalți factori implicați – Ministerul de Interne, Ministerul Mediului, Ministerul Agriculturii, asociațiile crescătorilor de porci – fără sprijinul acestora, noi nu putem rezolva această problemă.

Am dat o nouă abordare la nivel național, legată de modul cum acționăm într-un focar, cum acționăm în zona de restricții, cum acționăm în zona de supraveghere și cum implicăm și celelalte autorități în a ne sprijini, pentru a controla și eradica acest virus.

ANSVSA nu este vinovatul de serviciu pentru acest virus PPA. Am încercat să facem tot ce ne stă în putință, dar măsurile care se iau, se iau împreună cu autoritățile locale competente, cu Ministerul de Interne, planul pentru control și eradicare a PPA la mistreți se face împreună cu Ministerul Mediului”, a precizat Robert Chioveanu pentru AGRO TV.

Șeful ANSVSA a subliniat că, pe lângă mistreții care reprezintă vectorul principal de transmitere a PPA, și oamenii au un aport foarte mare în creșterea numărului de focare.

- Publicitate -

”În 2019 aveam 1.700 de focare. În perioada martie-mai 2020, în cele trei luni de zile în care am avut starea de urgență, în care s-a limitat pe cât posibil circulația oamenilor, s-a văzut foarte clar că nu au mai apărut focare. Am avut în luna mai 270 de focare. Am stins foarte multe focare din 2019, am ajuns să deblocăm foarte multe ferme în luna mai. Din evaluările noastre de risc, ne așteptam la o explozie în lunile august și septembrie și ne așteptam să avem undeva la peste 1.000 de focare. Avem acum 520 de focare și suntem total nemulțumiți de felul în care se acționează și conlucrarea între autoritățile locale, fermieri și instituțiile statului.

Trebuie să conștientizăm pericolul și mai ales dezastrul economic în care de aflăm. Acest virus produce un mare dezastru în industria de profil! Pagubele economice sunt imense. Ca și comparație, pot să spun că sunt pagube mult mai mari decât în cazul virusului Sars-Cov-2”, a subliniat președintele ANSVSA, Robert Chioveanu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole