Dezastrul PPA continua! 1800 de porci UCISI de virus la Buzau

Pesta porcină africană (PPA) a revenit în  județul Buzău, în ultima lună fiind depistate șase focare, unde au fost afectate aproape 1800 de animale. Este vorba despre cinci focare în gospodăriile mai multor localnici din comunele Calvini și Glodeanu Sărat dar și de un focar la o fermă din Zărnești.  

”Când am ajuns la Calvini am găsit un animal mort și am dispus, din cauza virusului PPA, uciderea a încă 22 de animale. La Glodeanu Sărat am găsit două animale moarte și au mai fost ucise, fiind bolnave, încă 15 animale. La ferma de la Zărnești a fost cea mai gravă situație. Acolo erau deja 40 de porci morți și au fost uciși încă 1711. În total, în ultima lună, au fost afectate de pesta porcină 1791 de animale, în toate focarele.”

Medicii veterinari au constatat că virusul PPA a fost adus în gospodării fie de oameni fie de porcii mistreți, din zonă.

”Din anchetele de până acum putem spune că avem ca și sursă de transmitere a virusului atât factorul uman cât și porcul mistreț”, a explicat dr. Iulian Moca.

Totuși, Direcția Sanitar Veterinară anunță că nu există pericolul răspândirii virusului și a înmulțirii focarelor așa cum s-a întâmplat în 2019.

- Publicitate -

”În ultimele 30 de zile avem o creștere. Situația este izolată dat fiind faptul că patru dintre cele cinci focare de PPA înregistrate la gospodării sunt într-o singură comună, respectiv Glodeanu Sărat. Mai avem un caz punctul în comuna Calvini. Deci avem situații izolate nu cu o difuzare cum am avut în 2019 când am avut focare pe raza mai multor comune, în special pe raza de se, în zona de câmp, când am avut aproape toată zona infectată”, a explicat dr. Iulian Moca, purtător de cuvânt DSV Buzău.

Cele mai multe focare înregistrate în prezent în Buzău sunt localizate pe fondurile de vânătoare. Este vorba despre 18 focare la porcii mistreți. În total au fost identificați 64 de porci mistreți, infectați cu pestă porcină. 28 dintre ei au fost găsiți morți în pădure, în timp ce 36 au fost vânați și în urma analizelor s-a constatat că au pestă porcină.

În continuare, autoritățile recomandă respectarea măsurile impuse în astfel de situații și în special, mai ales în ferme, trebuie făcute dezinfecții periodice, adăposturile de animale să fie bine împrejmuite fără acces pentru alte persoane sau alte animale.

Autor: Marilena Dinu

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole