După decizia Rusiei de a se retrage din acordul dintre ONU și Turcia, care permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur din Marea Neagră, membrii Uniunii Europene vin cu alte soluții. Oficialii europeni vor să pună în funcțiune un alt plan prin care cerealele din Ucraina să fie transportate prin România, Polonia, România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia.
Însă, polonezii s-au arătat deranjați de planul care urmează adoptat de Uniunea Europeană. „Probabil vom fi foarte duri când vine vorba de protejarea pieței poloneze. Am atras de multă vreme atenția Comisiei Europene asupra necesității de a construi infrastructură. Putem juca un rol constructiv, dar nu vom fi forțați să ne deschidem piața în detrimentul intereselor fermierului polonez”, a spus premierul polonez Mateusz Morawiecki jurnaliştilor de la Bruxelles.
Totodată, cele cinci state membre s-au reunit la Varșovia pentru a cere Uniunii Europene să extindă embargoul privind importurile de cereale din Ucraina dincolo de termenul limită care expiră în 15 septembrie pentru 31 decembrie, pentru a preveni perturbări majore ale pieţei.
„Ne îndreptăm spre Varşovia pentru a întări cooperarea celor cinci ţări şi pentru a semna o declaraţie sau un acord în care vom cere UE extinderea embargoului dincolo de 15 septembrie. Evident, Ucraina, o ţară mare, produce şi exportă cereale spre Europa, ceea ce perturbă piaţa. Aceeaşi situaţie se observă în cazul cărnii de pui, a ouălor şi a mierii „, a spus Istvan Nagy, ministrul ungar al Agriculturii.
O altă problemă pe care ministrul ungariei vrea să o pună în discuție în fața Uniunii Europene este că transportul cerealelor pe cale terestră este scump şi UE ar trebui să ofere subvenţii progresive de tranzit Ucrainei sau companiilor de transport pentru ca cerealele să fie livrate către porturi alternative, pentru a evita povara asupra pieţelor europene.
Conform ONU, principalii destinatari ai produselor agricole ucrainene în cadrul acordului cu cereale au fost țările UE, care au reprezentat 38% din toate livrările. China a primit cea mai mare pondere – 7,96 milioane de tone, sau aproape un sfert din toate livrările, urmată de Spania, Turcia, Italia și Țările de Jos. Egiptul și Bangladesh au primit peste 1 milion de tone.
Printre primii 20 de beneficiari ai produselor agricole ucrainene se numără și Portugalia, Belgia, Germania, Franța și România.