Renta viageră pentru toți fermierii care lucrează sub 5 hectare. Propunerea șefului LAPAR

Una dintre problemele cu care se confruntă agricultura românească, după cum știm cu toții, este existența foarte multor ferme de subzistență, care nu sunt rentabile din punct de vedere economic. În emisiunea ”Agricultura la Raport” moderată de Ovidiu Ghinea, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile, a precizat că la nivelul întregii țări există peste 500.000 de astfel de fermieri. Acesta a venit, însă, și cu o soluție.

”Avem 580.000 fermieri la nivel național care au sub 5 hectare. Cum poți să manageriezi 64 de milioane de sole la nivel național, cu 800.000 de fermieri? M-am uitat să văd câți fermieri are Polonia, care este mult mai mare decât România. Are 60.000 de fermieri. Dacă vă uitați în Cehia, o să vedeți că suprafața medie pe fermă este de 90 de hectare. Păi dacă ajungem cu media României pe fermă la 90 de hectare, de la 3,5 hectare cât este acum, o să vedeți că nu discutăm de mai mult de 40.000 de fermieri. Vă dați seama cât de ușor o să fie atunci și pentru angajații de la APIA și de la MADR”, a spus Nicu Vasile.

Potrivit președintelui LAPAR, cele mai multe dintre aceste ferme mici nu sunt rentabile din punct de vedere economic, așa că propune o soluție pentru rezolvarea acestei probleme și reducerea numărului de ferme din România – plata unei rente viagere pentru toți cei care au sub 5 hectare. 

”Dacă nu ne unim, vom avea mari probleme. Mi-e teamă să mă gândesc la ce se va întâmpla. De ce nu ne gândim să micșorăm numărul de fermieri prin a le da o rentă viageră? Făceam un calcul zilele trecute, dacă le dau 100 euro/hectar în fiecare an, tot sunt mai câștigat. Țara este un S.A., fiecare dintre noi avem acțiuni în această țară. (…) Haideți să gândim economic. Avem acești fermieri, cei care nu sunt rentabili nu au ce căuta. Mai bine te plătesc să stai acasă decât să muncești pe minus. 

Avem două probleme. În primul rând discutăm de îmbătrânirea fermierilor, avem foarte mulți fermieri trecuți de 65 de ani și foarte puțini tineri. Celor care sunt mai învârstă și au aceste suprafețe mici, trebuie să căutăm să le dăm o rentă viageră anuală, iar pe cei mai tineri să-i asociem în cooperative pentru a crea profitabilitate. Noi trebuie să ne asigurăm că pentru fiecare hectar de teren se înregistrează profit, că cel care lucrează pământul are un profit de minim 200 euro/hectar. Pentru 9,6 milioane de hectare de teren, înseamnă un profit de minim 2 miliarde euro”, a mai subliniat Nicu Vasile.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole