Dorin Cojocaru (APRIL): ”În ultimii 30 de ani s-au risipit banii pe ferma de subzistență”

În ultimii 30 de ani, banii din agricultura românească au fost risipiți pe fermeled neperformante, de subzistență, în loc să fie investiți în mod constructiv, este de părere Dorin Cojocaru, președintele preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL). Motivul? Lipsa de viziune a celor care s-au aflat la frâiele sectorului agricol în ultimele trei decenii.

”Mie mi-a plăcut întotdeauna să discut despre agricultură ca afacere, nu ca subzistență sau campanie populistă. Aici s-a greșit în ultimii 30 de ani. S-au risipit banii pentru ferma de subzistență. Aceea nu e fermă, este o gospodărie de subzistență. Dacă discutăm de afaceri, trebuie să discutăm de business, de planificarea producției și planificarea vânzării. Tot vorbim de bani care vin din PNDR, ajutoare de minimis, ajutoare de stat. Toate ajutoarele merg pe producție, dar despre cum ajung fermierii să-și valorifice produsul când ajungem să facem o strategie?”, a precizat Cojocaru în cadrul emisiunii ”Agricultura, o șansă pentru România”.

Potrivit lui Dorin Cojocaru, actuala strategie din agricultura și industria agroalimentară românească denotă o lipsă de viziune totală.

”A fost legea 150, acum se laudă că modifică legea 28… Eu cred că aici avem o mare problemă. Am așteptat un an de zile să văd noua viziune. Dacă o dăm tot pe gargară populistă, că trebuie să vindem toți în supermarket, nu ajungem nicăieri. Nu trebuie să vândă toți în supermarket. Acolo vând cei cu volume mari, care pot să asigure ambalare de mai multe feluri, predictibilitate. Cei care au afaceri mici pot să-și găsească distribuitori, să se axeze pe micul retail. Dacă vreți să intrați în supermarket, faceți-vă cooperative și un management al produselor provenite din cooperative, ca să puteți să asigurați cerințele beneficiarului”, a mai subliniat președintele APRIL.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. D NU COJOCARU DUPA CUNOSTINTELE MELE FERMELE DE SUBZISTENTA AU CAM 5 10 LA SUTA DIN FONDURILE EUROPENE SI ZIC EU CA PRODUC DE ACEI BANI ECOLOGIC DATI BANI LA 50 000 100000 FERME MARI CARE AR AVEA PIERDERI URIASE DACA NU AR AVEA SUBVENTIA BANI MULTI PRODUCTIE IOC INTRADEVAR SINT CITEVA FERME MARI CARE PRODUC DAR PUTINE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole