26 septembrie 2021 - 00:37

Dorin Cojocaru (APRIL): Dacă nu era campanie electorală, fermierii erau călcați în picioare

Închiderea piețelor de către autorități, în încercarea de a reduce evoluția pandemiei pe teritoriul țării, este o măsură care i-a lovit puternic pe fermierii români, în special pe cei mici, care se bazau pe marfa vândută în piețe. Mulți dintre aceștia se văd acum în imposibilitatea de a-și vinde produsele și înregistrează pierderi majore de venituri. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”. Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui, este de părere că dacă nu am fi fost aproape de alegerile parlamentare, fermierii români ar fi fost călcați în picioare de autorități.

”Oare ce s-ar fi întâmplat dacă nu era campanie electorală? Vă dați seama ce era? Îi călcau în picioare. Ceea ce urma acum era începerea controalelor de la DSP, DSVSA, ANPC, Inspecția Muncii, să îi ia la verificat pe comercianții care vând pe stradă – nu respecți ordinul nu știu care, nu respecți regulamentul nu știu care… Să-i mulțumim lui Dumnezeu că e campanie electorală și se fac compromisuri. 

N-am văzut mai multă inconștiență. Eu nu acuz acum puterea politică, pentru că unii trec de la un partid la altul, au tot felul de orientări politice. Aici e vorba de oameni între oameni, români între români. Ce pretenții să avem de la străini dacă noi ne facem rău singuri? Nu era mai corect și rentabil să se încerce să se îmbunătățească condițiile anti-covid din piețe? Așa cum în starea de urgență așteptam la cozi la hypermarketuri să intrăm câte 10, la 2 metri distanță, nu se putea face și în piețe același lucru?

Pentru ce au plătit oamenii aceștia taxa de tarabă? Pentru ce au închiriat spațiul? Unde sunt fondurile acelea, ce au făcut cu banii în 2020? Trebuiau să vină să implementeze proceduri de distanțare fizică. Vreau să văd și eu administratorii de piețe că au fost luați de autoritățile de control și întrebați: de ce nu ai făcut lucrul ăsta? Plătește acum despăgubiri la fermieri. Cine va plăti marfa perisabilă pierdută?”, a spus Dorin Cojocaru în direct la AGRO TV.