Chiar dacă fermierii se plâng de prețul laptelui, acesta este destul de mare în momentul de față, susține președintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru.
”Prețul la poarta fermei este destul de mare la ora actuală. Toată lumea vorbește despre prețul laptelui. În momentul de față, acest preț oscilează de la 1,5 la 1,9 lei. Dacă se plâng fermierii, treaba lor, dar eu vă arăt documente. Prețul laptelui e cel stabilit de cerere și ofertă. După cum știți, toamna și iarna, dacă ai un lapte bun și în cantitate suficientă, e bătaie la poarta ta”, a precizat Dorin Cojocaru în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.
La discuție a luat parte și vicepreședintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine Romovis, Cristian Butnariu, care a subliniat că în zona de sud a țării, aproape toți fermierii mici și mijlocii producători de lapte sunt în faliment.
”Din cauza prețului foarte mare, au dispărut în județele de sud cam toți producătorii mici și medii de lapte. Au mai rămas doar fermele mari și câțiva care încă se zbat între viață și moarte. Trebuie să înțelegem că și unii procesatori au dat chix afacerii în relația cu statul. Unii au fost implicați în laptele și cornul, au luat lapte de la micii producători la un preț mediu pe care nu l-au mai plătit de luni de zile, pentru că au fost implicați în afaceri cu statul și nu au mai reușit să recupereze banii”, spus Butnariu.
Criza din industria laptelui se datorează, în cea mai mare parte, pandemiei. În ultimul an, de la izbucnirea pandemiei Sars-Cov-2, industria HoReCa se află în colaps, iar fabricile mici, care livrau în mare parte către acest sector, s-au prăbușit și ele.
”De obicei, făbricuțele mici și cele cu capital românesc vindeau foarte mult la HoReCa. Eu știu fabrici la care 40-60% din producție mergea la HoReCa. Au intrat în faliment. În industria laptelui, HoReCa este undeva la 39%”, a mai precizat președintele APRIL, Dorin Cojocaru.