Daniel Buda: “Inadmisibil! Pretul laptelui la raft, 4-5 ori mai scump decat la poarta fermei”

Este inadmisibil ca prețul laptelui să fie atât de mic la poarta fermei, în timp ce la raft, laptele se vinde de 4-5 ori mai scump, susține europarlamentarul Daniel Buda, într-o postare pe pagina sa de facebook. Într-o dezbatere din Parlamentul European, acesta a subliniat importanța asocierii fermierilor mici și mijlocii, pentru a-și crește puterea de negociere și a obține prețuri mai bune pentru materia primă pe care o vând.

”Alianțele Comerciale reprezintă o realitate, iar acest lucru trebuie să fie privit din mai multe perspective. Fermierii, mai ales cei mici si mijlocii, de-a lungul timpului, au constituit veriga slabă în lanțul alimentar din cauza puterii reduse de negociere. De aici, rezultă o primă necesitate, și anume, ca aceștia să își consolideze capacitatea de negociere, astfel încât să poată să reziste mai departe pe piață”, a subliniat europarlamentarul român.

În opinia sa, este profund imoral să ai un preț de 4-5 ori ai mare la raft decât cel de la poarta fermei, care se învârte în jurul valorii de 0,25 eurocenți. În acest sens, Daniel Buda i-a întrebat pe reprezentanții Comisiei Europene dacă este posibilă o reglementare, astfel încât cele două prețuri să fie echilibrate.

”În același timp, consumatorul trebuie să beneficieze în permanență de produse care să fie pe de-o parte de calitate superioară, dar în același timp, la prețuri accesibile. Cred că alianțele comerciale de orice fel trebuie să își subsumeze acțiunile viitoare acestui principiu: Un tratament corect aplicat fermierilor și un tratament echitabil aplicat consumatorilor. Iar acest lucru presupune un echilibru între prețul cu care ies produsele pe poarta fermei și pretul pe care îl regăsim la raft”, a mai precizat Daniel Buda.

AGRO TV a scris în repetate rânduri despre problemele cu care se confruntă crescătorii de vaci de lapte, care se plâng că prețul laptelui este unul de nimic. Colac peste pupăză, unii dintre ei au fost nevoiți să își reducă numărul de animale în pandemie, când procesatorii au refuzat să le mai cumpere laptele.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole