20 septembrie 2021 - 04:50

Pretul laptelui, in cadere libera! Ce solutii promite Ministrul Agriculturii

Problema laptelui este una din ce în ce mai drastică în România de astăzi. Odată cu intrarea în pandemie, prețul laptelui a început să scadă, ajungând la o cotație cu 30% mai mică decât era înainte de această criză. Mai mult, unii fermieri spun că nu și-au mai primit banii de la procesatori de luni bune, fiind anunțați, în același timp, că nu le va mai fi preluat nici laptele, din cauza stocurilor mari deja existente.

Realizatorul AGRO TV, Ovidiu Ghinea, a discutat această problemă cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”. Șeful MADR a promis în fața telespectatorilor AGRO TV că încearcă să găsească soluții pentru a rezolva problema producătorilor de lapte, însă aceste măsuri trebuie gândite bine și aplicate temeinic, pentru a nu înrăutăți și mai mult situația.

”Cu laptele, într-adevăr, este o problemă foarte mare la nivelul întregii Europe. În România sunt stocuri mai de lapte, carne de vită, ouă și legume. Acasă la fermieri sunt stocuri imense. Prețul laptelui am înțeles că a scăzut undeva la 1,2 lei, se îndreaptă spre 1. E o problemă foarte mare și e o problemă la fel de mare faptul că oamenii nu primesc banii la timp. Procesatorii spun că nu au cum să vândă, au deja stocuri foarte mari.

Am văzut o propunere din partea Comisiei Europene, dar fără finanțare: să finanțăm depozitarea privată. Asta ar fi o soluție. Până trece criza, să finanțăm depozitarea privată, dar trebuie să identificăm sursele de bani și să facem acest lucru în așa fel încât să-i prindem pe toți. Pentru că dacă finanțăm doar unele locuri și salvăm doar câteva ferme sau câteva fabrici și pe ceilalți îi lăsăm de-o parte, ce-am făcut? Lucrurile acestea trebuie gândite foarte bine și făcute temeinic, pentru ca statul să nu strice mai mult, încercând să repare. Știm că este o problemă foarte mare și căutăm soluții și pentru problema laptelui, pentru că o vacă nu e ca un hotel – l-ai închis, trece criza și deschizi hotelul. O vacă, dacă ai pierdut-o și ai ieșit din curba lactației, gata”, a precizat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în exclusivitate la AGRO TV.