Reforma PAC implementată în 2023 a fost concepută în 2018! Experții europeni arată cu degetul, faliile

În timp ce reforma PAC a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, specialistul francez în Strategii agricole, Jacques Carles este îngrijorat de o „poziție europeană din ce în ce mai fragilă la nivel agricol”. Pentru Carles, PAC 2023-2027 este ineficientă din mai multe motive:
  1. „Bugetul agricol european a scăzut cu 20% în 15 ani, în timp ce pachetul legislativ american, Farm Bill, s-a dublat între 2019 și 2023”.

2. „Suntem singura regiune din lume care distribuie, în continuare, acest ajutor decuplat care nu are niciun efect asupra volumelor producției și, mai ales, asupra problemei tot mai mari a suveranității alimentare”.

 Planul pentru reforma PAC implementat în 2023 a fost conceput în 2018!

„Totuși, din 2018, lumea s-a schimbat considerabil, între pandemia de Covid19 și războiul din Ucraina. Evenimentele recente ne-au arătat: mâncarea este o armă geopolitică! Și alte puteri agricole, cum ar fi Statele Unite cu Farm Bill, au luat mai mult în considerare problema alimentară”, a reamintit specialistul.

Transformarea PAC într-o politică socială și alimentară

Strategiile agricole sugerează transformarea actualei PAC într-o adevărată politică socială și alimentară.

- Publicitate -

„Trebuie să încetăm să reducem bugetul și să înlocuim ajutorul decuplat cu ajutor în sectoarele expuse volatilității prețurilor, precum cerealele și laptele, ceea ce ar fi o bază la care s-ar adăuga un ajutor european de calitate” pentru fermierii europeni. Această politică ar face posibilă o mai bună uniformizare a veniturilor fermierilor, ar putea să le permită să investească și, pur și simplu, să reziste într-un context internațional din ce în ce mai competitiv”, este opinia expertului Carles.

Mai presus de toate, acest nou PAC ar trebui să includă mai mult o importantă componentă alimentară, similară politicii duse în Statele Unite.

„Acolo, sistemul de ajutor alimentar beneficiază 45 de milioane de oameni din cei 340 de milioane de locuitori și este dotat cu 100 până la 120 de miliarde de euro. În Europa nu există nimic. Doar 650 de milioane de euro. Cu toate acestea, precaritatea este în creștere puternică în Europa. Trebuie să dezvoltăm o politică socială și agricolă europeană acolo unde nu există nici politică alimentară, nici politică socială”, a conchis Jacques Carles.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole