Cerere către Guvern: Reducere cu 50% a prețului la motorina pentru agricultură

În contextul creșterii prețurilor combustibililor pentru mașinile și utilajele utilizate în agricultură, fermierii cer o reducere la jumătate a prețului pe care trebuie să îl plătească la pompă, pentru a reuși să facă față tuturor lucrărilor și transporturilor pe care le au de făcut.

”În toate discuțiile pe care le-am avut cu Ministerul Agriculturii, am cerut reducerea prețului la pompă pentru agricultură cu 50%, așa cum este în toată Europa. Aceasta ar fi una din măsurile pe care Guvernul României ar trebui să le ia în sprijinul nostru. La 9,5 lei motorina, dacă nu se va veni cu măsuri de sprijin aplicate acum, cu siguranță vom avea foarte mult de suferit”, a precizat fermierul Ion Păunel în emisiunea ”Agricultura la Raport”, la AGRO TV.

În ciuda cererilor repetate din partea fermierilor în acest sens, se pare că în viitorul apropiat nu se întrevede o formă de sprijin de la Ministerul Agriculturii pentru motorina utilizată în agricultură, mai mult decât ajutorul de stat obișnuit.

Într-un interviu acordat pentru AGRO TV în urmă cu câteva săptămâni, ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a explicat că subvenția pentru motorină nu poate fi majorată din cauza unei directive europene.

”Legat de această situație cu motorina, noi avem o directivă europeană care ne spune așa: statul membru poate să acorde sprijin pentru fermieri prin susținerea unei cote din acciza la motorină, prin diferența dintre plafonul de 21 de euro care se aplică la nivel european și cota maximă de acciză pe care o aplică fiecare stat membru în parte. Mai pe românește, acciza la motorină în România este 1750 lei/tona de motorină. Calculăm 21 de euro, care este nivelul minim sub care nu putem scădea, adică 105 lei, iar prin diferență, avem această sumă de 1.630 lei pe care o alocăm pentru tona de motorină, adică 1,63 lei/litru”, a precizat Chesnoiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole