Care este cea mai mare redevență dată de un fermier pentru un teren de la ADS

Problema redevențelor prea mici pentru terenurile concesionate de la Agenția Domeniilor Statului (ADS) a fost semnalată în repetate rânduri de către minsitrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros. Chiar într-o emisiune la AGRO TV, acesta a subliniat că media redevențelor este ridicol de mică și că vor fi identificate pârghiile legale prin care să poată fi majorate.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, directorul general ADS, Camelia Procop, ne-a dezvăluit că procesul de majorare a redevențelor a început din luna ianuarie.

”Domnul ministru a spus în repetate rânduri că am găsit în cadrul ADS-ului destul de multe contracte semnate pe o perioadă de 49 de ani, încheiate în perioada 2001-2005, pe niște redevențe ridicole. Fiind un contract între părți, noi trebuie să le luăm ca atare și să găsim soluțiile legale pentru a ajusta aceste contracte. Facem demersuri în acest sens și găsim soluții pentru majorarea acestor redevențe.

Noi, ca să încercăm să aliniem redevențele pentru noile contracte pe care le semnăm, începând din luna ianuarie am majorat redevențele cu 25-30% pentru toate categoriile de folosință pe care le avem, ca să încercăm să ne aliniem la mediul privat și să fie o redevență corectă”, a precizat Camelia Procop.

Potrivit directorului general ADS, cea mai mică redevență este de 300 kg grâu/hectar, în timp ce la extrema cealaltă se află o redevență de 3500 kg grâu/hectar.

”Redevențele încep de la 300 kg grâu/hectar, în funcție de categoriile de folosință pe care le avem. 300, 350, 360 kg/hectar – acestea sun cele mai mici redevențe pe care le avem la momentul de față. De cealaltă parte, cea mai mare redevență pe care o dă un fermier pentru un teren de la ADS este de 3500 kg grâu/hectar, contract încheiat la finalul anului 2018 în zona de sud-est a țării”, a subliniat șefa ADS.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole