20 septembrie 2021 - 05:51

Oros majoreaza redeventele pentru terenurile ADS! ”Media actuala este ridicola”

Redevențele pentru terenurile Agenției Domeniilor Statului vor fi majorate, a anunțat ministrul interimar al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în cadrul audierii sale în Parlamentul României, în fața Comisiilor de agricultură din Senat și Camera Deputaților. Acesta spune că a identificat și modalitatea prin care redevențele foarte mici pot fi reevaluate, astfel încât să fie aduse la un nivel comparabil cu prețurile de pe piața liberă.

”Am spus și cu alte ocazii, media redevențelor este ridicolă, este undeva între 300 și 800 de kg de grâu/ha/an, în zone în care avem probabil cel mai bun pământ din Europa. Ce măsuri s-au luat de către noua conducere? Majorarea nivelului minim al redevenței atât pentru categoriile de folosință teren agricol cât și pentru terenul de folosință neagricol”, a anunțat Adrian Oros în cadrul audierilor.

Șeful interimar de la MADR a oferit și detalii legate de modul în care se vor face recalculările: ”Am verificat toate contractele de concesiune cu redevență mică, încheiate în perioada 2002-2015 , perioadă de 49 de ani, în vederea indentificării de soluții pentru a crește redevența. Am identificat o modalitate de creștere prin actualizarea studiilor OSPA (Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice – n.r.), pe terenuri care fac obiectul acestor contracte, este vorba de aproape 50.000 de ha. De asemenea, am dorit ca toată activitatea ADS-ului să fie transparentă, contractele de concesiune și toată activitatea să fie publică pentru ca oricine să aibă acces la modul de lucru al Agenției Domeniului Statului”.

Subiectul redevențelor a stârnit multe discuții în ultimii ani, numeroase voci fiind nemulțumite de nivelul mic al redevențelor pe care le plătesc cei care au încheiat contracte mai vechi cu ADS.